0

Nyilvánvalóan számtalan negatív hatása van ennek az időszaknak és a vele járó dolgoknak, azonban szeretném, ha legalább csak egy kicsit a pánik hangulat helyett a pozitívumokra figyelnénk.

Persze, marha egyszerű azt mondani, hogy “maradj pozitív”, pláne most, amikor az ember amúgy se mindig olyan nagyon pozitív. Alapból én is inkább egy erős realista vagyok, mintsem a hurrá optimista, azonban magamon is észrevettem, hogy sokkal jobban érzem magam, ha a jó oldalát keresem a dolgoknak, mintha folyamatosan azt lesem, mennyi rossz dolog történik napról napra.

Ezért összegyűjtöttem Nektek 5+1 olyan TIPP-et, amelyek segítenek a jelen pillanatban maradni, utolérni magunkat, picit befelé és egymásra figyelni.

1. Tudatosabb vásárlás, fogyasztás

Bár ez a pont lehet, hogy nem közvetlenül a saját érdekeinket szolgálja, akik eddig is törekedtek egy tudatosabb életre, azoknak kimondottan jól jöhet most az, hogy több idejük marad tudatosabban átgondolni az, hogy mit vásárolnak meg.

Azon túl, hogy a környezetre is jobb hatással van, ha nem vásárolunk össze mindenféle felesleges dolgot, amikből csak a szemét keletkezik, a saját pénztárcánk is hálás lesz érte, ha átgondoljuk, hogy mire is van valójában szükségünk!?

TIPP: Mielőtt elindulnál vásárolni, tervezd meg a heti menüt. Nézd át, mi van otthon és mire van ténylegesen szükségetek?

Most leginkább az élelmiszerekre koncentrálódik ez a pont, mivel a legtöbb egyéb üzlet bezárt, így maximum online tudunk vásárolni.

Azonban érdemes egyéb online vásárlás előtt is átgondolni, hogy az adott ruha darab, ami most épp -30% vagy akár -50% kedvezménnyel van, valóban szükségünk van-e rá? Csak olyan termékekbe fektessetek be, amik tényleg szükségesek!

Erre egy jó TIPP, hogy ha kinézel magadnak valamit, akkor várj vele legalább 2 hetet, mielőtt megrendeled. Ha 2 hét múlva is úgy érzed, hogy Neked az kell, csak akkor vedd meg.

2. Ürítsd ki a kamrát!

Ezt, azért tettem a második helyre, mert szorosan kapcsolódik az előző ponthoz.

Ha eddig csak halmoztad az élelmiszert érdemes végre felhasználni és kipróbálni azt a sok mindent, amit “majd egyszer, ha időm lesz” címszó alatt raktároztál.

Nézd meg mik vannak otthon és keress hozzájuk recepteket. Készíts menütervezőt és a vásárlásnál csak olyan dolgokat vegyél, amik nincsenek otthon.

Itt az idő kirámolni a kamrát és átválogatni a fagyasztót, mert tuti rejtenek olyan dolgokat, amikről már rég megfeledkeztünk!

3. Elmaradt, halogatott házimunkák pótlása

Nálatok is vannak olyan feladatok, amiket régóta halogattatok?

Egy kép felrakása, egy bútor összeszerelése, egy alapos nagytakarítás, ablakpucolás vagy egy szelektálás.

Egy háztartásban mindig akad valami teendő, így van, hogy a hétköznapok rohanásában halogatunk párat és elmarad ez az.

Ez az időszak remek alkalom arra, hogy ezeket pótoljuk vagy amit úgy ítélünk meg, hogy eddig sem volt rá szükség, végleg elhagyjuk.

TIPP: Rendszerezzük az iratainkat, számláinkat, szelektáljuk ki a ruhatárunkat, gyerekjátékokat.

Ha nem tudod, hogyan kezdj neki egy alapos szelektálásnak és rendrakásnak, akkor készítettem ehhez egy INGYENESEN letölthető e-bookot, amelyet IDE KATTINTVA tudsz letölteni.

4. Kertészkedés, erkély szépítés

Kevés feltöltőbb dolog van a kertészkedésnél. Nem tudom, hogyan működik ez, de engem mindig megnyugtat a növényekkel babrálni. Teljesen a jelenben tart és kikapcsol. Valamit építeni, alkotni, létrehozni mindig borzasztóan jó érzés.

Van egy Audrey Hepburn mondás: “To plant a garden is to believe in tomorrow.” | Szabadon fordítva: “A kertészkedés a holnapba vetett hit.”

Azt hiszem ez a mondat mindent összefoglal és egy olyan kapaszkodó lehet ebben a helyzetben, ami mindenkinek jól tud jönni.

TIPP: Ha nincsen kertetek, akkor se csüggedj, használd ki, ha van erkélyed! Ez a tér most, amikor “be vagyunk zárva”, fokozottan felértékelődött. Ne hagyd veszni és ne használd raktárnak.

Az idő is egyre javul, ezért érdemes nagyobb figyelmet szenteli az erkélyeknek, teraszoknak. Takarítsátok ki, ültessetek virágokat, tegyetek ki egy két széket és élvezzétek a friss levegőt!

Csupán egy ablakpárkányod van? Az is bőven elég pl. egy fűszernövényes “minikert” kialakítására.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor nézd meg a Balkon projektet!

5. Figyelj befelé és egymásra

Azt hiszem itt az idő picit lelassulni. Nincs hova rohanni, nem tudjuk az időt sürgetni, ezért jobb ezt elengedni és picit befelé figyelni. Van idő figyelni a gondolatainkra, a belső hangokra, megérzéseinkre.

Felfedezhetjük újra egymást, figyelmünket a velünk együtt élőkre fordíthatjuk. Beszélgessünk, játszunk és töltsük ezt az együtt töltött időt minél aktívabban. Most van idő igazán önmagunkra és egymásra figyelni.

Átgondolhatjuk és megvitathatjuk az élet nagy dolgait. Merre tartunk, mi a célunk.

TIPP: Ha ezek túl nagy falatnak tűnnek elsőre, akkor kezdjünk el szelektálni. Miközben átválogatjuk a tárgyainkat át kell gondolnunk, hogy merre felé tart az életünk.

A múltban felhalmozott dolgokról kell eldöntenünk, hogy mit viszünk magunkkal a jövőnkbe.

Ez tényleg így van. A szortírozás közben olyan kérdéseket kell magunkban megválaszolnunk, hogy ez a tárgy segít engem a célom elérésében? Vagy éppen ellenkezőleg, visszatart?

Nem könnyű ezekre a kérdésekre választ adni, de amint a kezedben tartod az adott darabokat, választ fogsz kapni mindenre!

+1. Énidő

Ez a pont talán egy kicsit összefonódik az előzővel, de én mégis külön szedtem, mert itt a lényeg nem a kérdések keresésében, a tárgyak pakolgatásában és a másikra való figyelésen van, hanem csakis önmagunkon.

Az önmagunkra való figyelésen, az öngondoskodáson, a kényeztetésen.

Te mennyi időt szánsz egy nap vagy héten, csakis magadra? Amikor olyan dolgokkal foglalkozol, amiket imádsz, kikapcsolnak, pihentetnek, kisimítják az idegszálaidat, feltöltenek és lelazítanak.

Mindenkinek más az, ami feltölti, engem már a kertészkedés is, de pl. nagyon sokat tud dobni a közérzetemen, ha egy kicsit szépítkezem.

Tegyél fel egy arcpakolást. Lakkozd ki a körmeid. Igyál meg egy pohár finom bort vagy a kedvenc teádat. Készíts magadnak valami finom süteményt vagy olvass el egy könyvet. Nézd meg a kedvenc filmedet. Vegyél egy forró fürdőt…

A lista végtelen.

TIPP: Kérd meg a családodat, hogy most hagyjanak Neked legalább egy órát, amikor magadra zárhatod a szobaajtót és csakis magaddal foglalkozhatsz.

Annyit dolgozunk és hajtunk folyamatosan, hogy mindenki megérdemli a pihenést és a kikapcsolódást, ne sajnáld el magadtól!

Ha nincs miből töltekezned, Te sem tudsz adni másoknak!

Köszönjük a cikket a TrendElet.hu-nak!

Így szerezhetsz munkát szabadúszó webfejlesztőként

Previous article

Vállalkozás indítás nőknek, avagy miként valósíthatod meg a régóta dédelgetett álmaid?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.