0

Esések, ütések, az izmok túlerőltetése – csak néhány ok a kellemetlen sportbalesetekre, amelyek akár elhúzódó felépüléssel járhatnak. Ezekből most hatot gyűjtött össze az NN Biztosító. Ha ismerjük a kockázati tényezőket, talán könnyebb lesz elkerülni a fájdalommal, kényelmetlenségekkel, akár hosszabb lábadozással és így jövedelemkieséssel is járó baleseteket. Ha mégis megtörtént a baj, segítség akkor is akad: a gyógyulás útjával kapcsolatban Németh Györgyi blogger adott tippeket.

Túlhasználat

Számos sportban a folyamatosan ismétlődő mozdulatok elhasználják ízületeinket, ami gyakran vezethet sportbalesetekhez. Futók, úszók és teniszezők vannak leginkább kitéve olyan kellemetlen következményeknek, mint a teniszkönyök, az Achilles-ín gyulladás, a mediális tibia stressz szindróma vagy a váll ütközési szindrómája.

Megállás, fordulás

Azokban a sportokban, ahol gyakori a gyors megállás és a forduló mozdulatok – például a kosárlabda, a torna és a labdarúgás – sokszor fordulnak elő térd- és bokasérülések. Akkor ficamodhat ki a boka, ha kifordul a láb és meghúzódnak a szalagok. A térdet, a vállat és más ízületeket körülfogó stabilizáló izmok és a párnázó porc könnyen elszakadhatnak egy kontrollálatlan fordulástól vagy hirtelen megállástól.

Esések

Bármelyik sportoló eleshet edzés vagy verseny közben. A leggyakoribb törések mellett gyakran a csukló is kificamodik. Természetes ösztön, hogy amikor elesünk, magunk elé tesszük a kezünket, hogy így tompítsuk az esés erejét. Ilyenkor a csuklóra helyezzük át teljes testsúlyunkat, ez pedig könnyen vezethet a szalagok meghúzódásához vagy elszakadásához.

Kezdő és túlpörgetett edzések

Amikor új aktivitásba kezdünk, vagy túl hirtelen lépünk szintet az edzésben, sarok- és hátfájás várhat ránk. Ha új gyakorlatba vagy sportba vágunk bele, „használaton kívüli” izmokat dolgoztatunk meg, ez pedig gyakran jár izomgörccsel.

 

Ütések

Egy fájdalmasabb ütés is kellemetlen sérüléseket okozhat, ilyen a mediális tibia stressz szindróma vagy a sarokfájdalom. A kemény felületek rázkódásos sérüléseket okozhatnak a sportolók lábán, lábfején, csípőjén és hátán.

Technika vagy póz

Nyakfájást, húzódást és görcsöket is okozhat, ha fejünket szokatlan pozícióba fordítjuk miközben egy labdát vagy éppen az ellenfelünket követjük tekintetünkkel. A kerékpárosoknak attól is megfájdulhat a nyakuk, ha hosszan szorítják a versenybicikli kormányát. Abban a pozícióban ugyanis, amely ahhoz szükséges, hogy kapaszkodjunk a kormányba, de közben az utat is lássuk, megfeszülnek a nyakizmok, amely görcsöt okozhat.

Ha nem sikerül elkerülni a balesetet, a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a gyógyulás, a felépülés folyamata. Németh Györgyi, a Futásról Nőknek blog szerzője szerint egy telefonon elérhető orvos, egy edző, egy ortopéd szakember, és egy gyógytornász közreműködésével gyorsan és a legjobb módon lehet gyógyulni. „Ők azok a szakemberek, akik meg tudják mondani, hogy milyen ütemben lehet visszatérni a sportoláshoz. Ez nagyon fontos, mert ha túl hamar terheljük magunkat, akkor a sérülés kiújulhat. Sokszor látom, hogy a sport mentális hiánya miatt, gyorsan és intenzíven térnek vissza az amatőr sportolók a futópályára. Pedig ha ott lenne mellettük egy szakember, sokkal okosabban, a jövőbeli sérülések elkerülésének legnagyobb esélyével tudnának visszatérni a hétköznapokba” – hangsúlyozta a blogger.
„Már csak a személyi sérüléssel járó esetek stabilan nagy száma miatt sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát a sportbalesetek esetében is. Ha viszont bekövetkezett a baj, akkor a jól kiválasztott biztosítási konstrukciók jelenthetnek hatékony védelmet, hiszen ezek révén pótolható a munkából való kiesés miatt csökkenő jövedelem, és fedezhetők a gyógyulás, illetve utókezelés költségei is. A baleseti asszisztencia-szolgáltatásokkal egy biztosítás abban is segíthet, hogy az ember mielőbb visszatérhessen a rendszeres sporthoz, amivel sokat tehet a saját egészségéért” – mondta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

Hozzátette: „Az NN Baleseti felépülés biztosítása mindazokat a biztosítási elemeket tartalmazza, amelyekre egy baleset után szükség lehet: így az L és XL balesetbiztosítási csomagokban elérhető a baleseti keresőképtelenségre szóló, valamint a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítás, illetve baleseti asszisztencia szolgáltatásként az otthoni segítségnyújtás megszervezése is”.

NN Biztosító Zrt.

Az NN Biztosító Zrt. az NN Group tagja, amely nyilvánosan jegyzett részvénytársaság. Az NN Group biztosítási és vagyonkezelő cégcsoport, mely 18 országban van jelen, erős piaci pozíciókban Európában és Japánban. A cégcsoport Hollandiából indult és 170 éves múltra tekint vissza. Több mint 12 000 munkatársával az NN Group célja az, hogy magas színvonalú termékeket és szolgáltatásokat nyújtson 15 millió ügyfelének.

Magyarországon az NN Biztosító, Nationale-Nederlanden néven jelent meg 1991-ben. Cégünk 1997 óta piacvezető a magyar életbiztosítási piacon, és számos, kiemelkedően sikeres biztosítási és pénzügyi terméket vezetett be elsőként Magyarországon. Alapértékeink az odafigyelés, átláthatóság és elkötelezettség. Célunk, hogy segítsünk ügyfeleinknek pénzügyi biztonságuk megteremtésében. Stratégiánk lényege, hogy kiváló ügyfélélményt nyújtsunk, rugalmas és átlátható termékeket kínáljunk, és ott legyünk elérhetőek, ahol ügyfeleinknek szükségük van ránk. Ügyfeleink számára igazi értéket jelentő segítséget kívánunk nyújtani, hogy ők arra koncentrálhassanak, ami igazán fontos számukra.

További információ:
Somogyi László
NN Biztosító Zrt.
Tel.: +36-30 619-8489
E-mail: somogyi.laszlo@nn.hu

Könyvajánló: Molnos Zselyke: Ökopszichológia – Alapkönyv

Previous article

5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Egészség