A tartós párkapcsolat 7 titka

Vajon mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Miért van, hogy egyes házasságok néhány hét után megromlanak, míg mások egy életet élnek le együtt? Mit tehetünk annak érdekében, hogy párkapcsolatunk kiállja az idők próbáját?

tartos-parkapcsolat-het-titka-4

1. Kössünk kompromisszumokat

A párkapcsolatoknál fontos, hogy az egyéni érdekeket olykor a háttérbe szorítsuk, és inkább kompromisszumos megoldásokra törekedjünk. A vitás kérdésekben próbáljunk meg megegyezni párunkkal, és ne akarjuk feltétlenül legyőzni a másikat. Ha ráerőltetjük az akaratunkat a másik félre – bár elérjük célunkat – olyan hosszútávon megbúvó sérelmeket okozhatunk párunknak, melyek minden vita alkalmával elő fognak kerülni.

2. Tanuljunk meg bocsánatot kérni

Mindenki hibázhat, hiszen emberek vagyunk. Ugyanakkor fontos, hogy hibáinkért vállaljuk a felelősséget, és kérjünk bocsánatot párunktól, ha megbántottuk. Ha egy-egy kisebb veszekedés után a felek nem kérnek bocsánatot, nyitva marad a vita, amit könnyebb újra kezdeni. A bocsánatkéréssel és annak elfogadásával le lehet zárni a múltat, tiszta lapot lehet kezdeni.

tartos-parkapcsolat-het-titka-1

3. Szakítsunk időt magunkra is

Sok párkapcsolatban előfordul, hogy a felek minden szabadidejüket együtt töltik, mindenhova együtt mennek. A régi barátokat közösen látogatják meg (vagy egyáltalán nem), és úgy gondolják, nincs szükség külön töltött időre. Mindenkinek szüksége van egyedüllétre, amikor elmélyülhet a saját gondolataiban, vagy éppen úgy töltheti az idejét, ahogyan az neki jólesik. A párkapcsolat mellett szükség van barátokra is, ezért fontos, hogy a párkapcsolatban élők is kialakítsanak olyan programokat, amikor egyedül, vagy a barátaikkal töltik az idejüket. A kis külön töltött idő felszítja a tüzet a párkapcsolatban.

4. Szervezzünk közös programokat

A hosszú párkapcsolat titka, hogy ne süppedjük bele a hétköznapokba, próbáljunk kicsit kiszakadni a mindennapi mókuskerékből. Nem kell drága utazásra, vagy éttermi vacsorákra menni, ha az nem fér bele a keretbe. Egy közös esti séta, vagy egy kávézás is tökéletes romantikus program lehet. A randizásnak nem kell véget érnie az első hónapok/évek után. Mivel folyamatosan változunk, érdemes újra és újra megismerni a másikat, akibe beleszerettünk.

tartos-parkapcsolat-het-titka-2

5. Ne feledkezzünk meg az intimitásról

Nem feltétlenül szükséges, hogy az évek múlásával eltűnjön az intimitás a párkapcsolatból. Fontos, hogy az intimitás nem csak a szexet jelenti. Ide tartoznak az apróbb simogatások, csókok is. Ha nem csak a hálószobára koncentrálódnak a meghitt érintések, biztos lehet abban, hogy évek múlva sem csökken majd a vágy a párkapcsolatában.

6. Beszélgessünk

A boldog párkapcsolatok ismérve a jó kommunikáció. Minél többet beszélgetünk a párunkkal, annál jobban megismerjük. Ha ismerjük az álmait, vágyait, könnyebben boldoggá tehetjük a másikat. Emellett a konfliktusokat is könnyebben meg tudjuk oldani, ha képesek vagyunk megbeszélni gondjainkat a partnerünkkel.

tartos-parkapcsolat-het-titka-3

7. Határozzunk meg közös célokat

Ha egy kapcsolatban nincsenek közös célok, a felek előbb-utóbb külön irányokba fognak haladni, ami a kapcsolat végét jelenti. Közös cél lehet egy lakás vagy ház vásárlása, építése, felújítása, a gyerekvállalás, családi vállalkozás. Ezeknek a megtervezése, a közös munka mind-mind csapattá kovácsolja a párosokat.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tanfolyamok széles választékban