0

Kétféle ember létezik. Az egyik imádja a pörgést, élvezi, ha minél több időt emberek között tölthet, szívesen foglalkozik velük, éppen ezért olyan hivatást keres magának, amelyre mindez merőben jellemző. A másik típus viszont inkább szereti a csendet, nyugalmat, nem bánja, ha egy nap a megszokott arcokon kívül másokkal nem igazán kell kapcsolatot teremteni.

Nos, az az érdekes, hogy van egy szakma, ahol mindkét típus remekül érvényesülhet, ez pedig nem más, mint a segédkönyvtáros. Általános tévhit, hogy könyvtárosok egész nap csak üldögélnek, olvasgatnak, a betévedő embereknek megkeresnek néhány könyvet, illetve kölcsönöztetnek. Ennél azonban sokkal több munka rejlik a hivatás mögött.

Ha igazi könyvmolynak tartod magad, és nem csak az olvasást, hanem alapvetően a könyveket is imádod, akkor érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy ezen a területen helyezkedj el. Amennyiben szakmát szeretnél váltani, és ebbe az irányba kacsingatsz, akkor a leggyorsabb opció, ha elvégzel egy Segédkönyvtáros OKJ képzést. Egy ilyen oklevéllel többféle intézményben is elhelyezkedhetsz. Maga a munka végülis mindenhol ugyanaz, mégis teljesen más emberek vesznek körül, és éppen emiatt kell tisztába kerülnöd azzal, hogy te melyik embertípushoz tartozol, a pörgésre vágysz vagy inkább a nyugalomra.

Ha ugyanis egy mozgalmas állást szeretnél, ahol sok emberrel találkozhatsz, és a munkának szinte sosincs vége, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy nagyobb gimnázium iskolakönyvtárának irányítását vállald. Itt aztán biztosan nem leszel egyedül, hiszen sorra érkeznek majd a diákok különböző kérésekkel, és persze a tanárok is be-betérnek majd a könyvtárba. Abban biztos lehetsz, hogy kapcsolatépítésre lesz bőven lehetőséged. Megismerhetsz hasonló érdeklődésű diákokat is, akiket elláthatsz mindenféle jótanácsokkal a jövőre vonatkozóan, vagy csak egyszerűen elbeszélgethetsz velük terveikről, eddigi sikereikről, ügyes-bajos dolgaikról. Itt úgy érezheted, hogy egyfajta nevelő munkát is végzel.

Ha azonban egy kicsit nyugodtabb környezetre vágysz, akkor érdemes inkább a kisebb települések könyvtáraiban állás után nézned. Természetesen az, hogy egy könyvtár kisebb, még nem azt jelenti, hogy alig van dolga az ott dolgozó könyvtárosnak. Egy községi könyvtárban is ugyanúgy el kell végezni a raktározási, állományellenőrzési és állománygyarapítási feladatokat, valamint a beiratkozás és a kölcsönzés teendőit is. Munka tehát azért itt is akad bőven, inkább a betérő olvasók számában van nagyobb különbség.

Ez egy csendes, stresszmentes foglalkozásnak mondható, ahol valóban átadhatod magad a könyvek iránti szeretetnek. Na persze új emberek megismerésére, esetleg régi ismerősökkel való rövid csevelyre azért itt is van lehetőség, az azonban nem jellemző, hogy a nap végére szinte már úgy érzed majd magad, mint egy pszichológus.

Mindemellett egy segédkönyvtáros napjait még az is színesíti, hogy egy kicsit a rendezvényszervezők életébe is belekóstolhat, hiszen meg van rá a lehetősége, és a kompetenciája is, hogy a könyvtárhoz kapcsolódóan különböző alkalmakat, például olvasó találkozókat, vagy felolvasó esteket szervezzen. Ezzel is könnyebben felkeltheti az emberek könyvek iránti érdeklődését, amely valljuk be, egyre inkább csökken, ahogy a digitális világ fejlődik.

Rövid ismertetőnkből elég jól látható, hogy ezt az egysíkúnak tűnő szakmát más oldalról is meg lehet közelíteni, és nem csak annak jelenthet testhezálló foglalkozást, aki az ideje nagy részét inkább tölti könyvek, mint emberek között. Nem is gondoltad volna, hogy a segédkönyvtáros szakma ilyen sokszínű is lehet, igaz?

Ha megtetszett ez a foglalkozás, akkor nincs más dolgod, mint jelentkezni a Centrum Oktatóközpont Segédkönyvtáros OKJ tanfolyamára, amely kevesebb, mint egy 1 év alatt elvégezhető, és ez idő alatt nem kell beáldoznod a hétköznapjaidat a tanulásra, valamint felmondanod a jelenlegi munkahelyeden, hiszen az oktatás kéthetente szombaton és vasárnap zajlik. És ami még jobb hír, nem kell kiürítened a családi perselyt sem ahhoz, hogy egy teljesen új úton indítsd el a pályádat, a képzés díja ugyanis részletekben is fizethető.

Ezekkel a feltételekkel azért nem is hangzik annyira ijesztően a szakmaváltás. Ha nem is egyből a tanfolyam elvégzése után helyezkedsz el könyvtárosként, akkor is tudod, hogy ott van ez a lehetőség, és csak elhatározás kérdése, hogy mikor vágsz bele ebbe az új hivatásba.

Ha tehát a könyvek szerelmese vagy, és a jelenlegi munkád a közelében sem jár ennek a témának, akkor nem árt elgondolkoznod azon, hogy a segédkönyvtáros szakma lesz az, amire lecseréled a jelenlegi foglalkozásodat.

Miért van szükség tűzvédelmi és munkavédelmi szakemberekre?

Previous article

Ha vállalkozó szeretnél lenni, válaszd ezeket a szakmákat

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.