0
Az ünnepek alatt a családlátogatás megszokott dolog, de mi a helyzet azokkal a családtagokkal vagy közeli barátokkal, ahol nemrég született kisgyermek? Milyen illemszabályokat érdemes betartani ahhoz, hogy a látogatásnak mindenki örüljön?

1. Az első hetekben csak a legszűkebb családi körnek illik babalátogatóba menniük. A friss szülőknek még bele kell szokniuk az új helyzetbe, és a kis családnak először egymást kell megismerniük, mielőtt látogatókat fogadnának.

2. Az, hogy a szülés után hány héttel lehet először meglátogatni anyát és gyermekét, családonként eltérhet. Éppen ezért érdemes először telefonon (SMS-ben, Viberen) vagy Messengeren érdeklődni a látogatás lehetséges időpontjáról, és semmiképpen sem szabad egyeztetés nélkül, váratlanul beállítani, mert azt tolakodásnak is vehetik. Ha szeretnénk meglátogatni a párt és megnézni a kisbabát, érdemes az Édesapát megkeresni, így az Édesanyát biztos, hogy nem zavarjuk meg etetés vagy pihenés közben.

3. A telefonálással is várjunk legalább egy hetet! A folyamatos telefonálgatás zavarhatja az édesanyát és a babát a pihenésben, az etetésben és a pelenkázásban.

4. A babák immunrendszere még nem elég fejlett így könnyebben elkaphatnak valamilyen fertőzést. Így csak akkor menjünk látogatóba, ha teljesen egészségesek vagyunk. A babát csak az anya engedélyével vegyük kézbe, és előtte mindenképpen mossunk kezet. A babát csak a legszűkebb család puszilgathatja!

5. Ne maradjunk sokáig a látogatás során, egy fél óra éppen elég. Az édesanya és a baba is hamar elfárad az első hónapokban.

6. Ne várjuk el, hogy a friss szülők kiszolgáljanak. Ilyenkor a szülők minden gondolata a baba körül forog, így biztos, hogy nem lesznek tökéletes házigazdák. Ha családtagok vagy közeli barátok vagyunk, próbáljunk inkább mi segíteni az anyukának!

Kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e bármiben, hátha néhány apróságot a szülők helyett megcsinálhatunk!

7. Beszélgetéskor figyeljünk a hangerőnkre, hiszen a babák érzékenyebbek a nagyobb zajokra. Semmiképpen ne hangoskodjunk és lehetőleg a gyermekeinket (főleg akkor, ha 10 év alattiak) ne vigyük el az első látogatásokra.

 

8. Ne adjunk kéretlen tanácsokat a szülőknek!

Az újdonsült szülők tele vannak bizonytalansággal, hogy mindent jól csinálnak-e. Inkább dicsérjük és biztassuk őket!

9. Illik a babalátogatáskor ajándékot vinni. Ha ruhát adunk ajándékba, érdemes egy mérettel nagyobbat venni, mert a kezdő babaruhákat már biztosan megvásárolták a szülők, és pillanatok alatt ki is növik a kicsik. Ajándékba vihetünk játékot, fényképalbumot, pelenkát, törlőkendőt, ezek mind hasznosak a család számára. Nem kötelező, de figyelmes gesztus, ha nem csak az újszülöttnek viszünk ajándékot, hanem az anyukának, és (ha van) a nagyobb testvérnek is adunk egy jelképes apróságot.

9 Facebook csoport, amihez érdemes csatlakozni friss anyukáknak

9 tipp, hogy újdonsült anyaként melyik Facebook csoportokhoz érdemes csatlakozni. Legyen szó szoptatásról, hozzátáplálásról, altatásról vagy babahordozásról.

Könyvajánló: 7 sikerlistás könyv, amit érdemes elolvasnod a Család és szülők kategóriában

Ha szeretnél a lehető legjobb Anyuka lenni vagy a legboldogabb párkapcsolatban élni, akkor válogass a sikerlistás könyvek közül és olvasd el a tanácsokat.

Vastag Csabának is bejön Zséda új könyve

Previous article

5 szuper mozgásforma, amivel ledolgozhatod a felszedett kilókat

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Baba