0

Odavagy az életrajzi filmekért és az igaz történetek feldolgozásaiért? Szeretsz minél több érdekességet megtudni egy-egy híres történelmi személyről, színészről, vállalkozóról? Érdekel a dadogós királynak, Ray Charles életének vagy egy kódfejtő sikerének története? A három részből álló listánkban érdekesebbnél érdekesebb ember életébe tekinthetsz be a róluk készült filmek által. Nézd végig a válogatásunkat és pótold azokat a filmeket, amiket még nem láttál.

A fiúk nem sírnak (Boys Don’t Cry)


Tartalom:

Brandon Teena közkedvelt fiatalemberként érkezik meg a Nebraskai kisvárosba, ahol azonnal elvegyül a helyi vagányok közt, és egymásba szeretnek a gyönyörű Lanával is. Brandon azonban súlyos titkot őriz, amit nem fedhet fel új barátai előtt: nem sokkal korábban még Teena Brandonnak hívták és nőként élte az életét, bár mindig is érezte, hogy rossz testbe született. A transznemű fiatalember kétségbeesetten igyekszik megtalálni önmagát, és jól tudja, hogy ha titka napvilágra kerül, féktelen indulatok szabadulnak el. A film megtörtént eseményeket mutat be.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Amerikai gengszter (American Gangster)

Tartalom:

Frank Lucas teljesen észrevétlen maradt, míg a belváros egyik fekete gengszerterének szűkszavú sofőrje volt. De főnöke hirtelen halálakor úgy dönt, eljött az ő ideje, és hatalomra tör. Elkezdi megvalósítani önmagát, és kiépíti saját hálózatát. Richie Roberts az igazi becsületes rendőr, akit társai nem tartanak sokra, mivel nem elég dörzsölt. Lucas és Roberts az ellenkező oldalon ugyan, de szigorú morális rendszert követve vállalják a magányos farkas szerepét. Ahogy a maffiavezér hatalma kiteljesedik, a rendőr egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elcsípje a drogbárót.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

Férfibecsület (Men of Honor)


Tartalom:

Bayonne a hírhedt kiképzőközpont, ahová sorkatonaként érkezik meg Carl Brashear. Kemény kiképzőtisztje, Billy Sunday mély ellenszenvvel viseltetik iránta, mivel a déli államok szülötteként komoly előítélettel viseltetik a fekete bőrűek iránt. Brashear azonban nem adja fel, és megmutatja, mire képes. Búvárként nyújtott teljesítményével lenyűgözi Billyt, aki hajlandó kiállni mellette, mikor a férfi bevetés közben elveszíti lábát, és ezért le akarják szerelni. Ezzel azonban magára haragítja sok bajtársát és felettesét.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

Eltűntnek nyilvánítva (Missing)


Tartalom:

Katonai puccsot hajtanak végre az egyik dél-amerikai országban. A zűrzavarban nyoma vész egy amerikai újságírónak. A szomszédok elmondása szerint Charles-t a katonai őrjárat hurcolta magával. A hír hallatán a helyszínre utazik a fiú apja. Ed a menyével, Beth-szel nyomoz az eltűnt után. A két ember nem szívleli egymást, de a bajban csak egymásra számíthatnak. Mert bárhová fordulnak, mindenütt falba ütköznek. Mindenki hazudik, akit csak megkérdeznek. Ed lassanként rájön, hogy szeretett hazája milyen piszkos szerepet játszott a puccs előkészítésében. Thomas Hauser regényéből.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

 
 

A király beszéde (The King’s Speech)

 

Tartalom:

II. Erzsébet királnyő édesapja, VI. György bátyja lemondását követően került a trónra. A király erős dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak az uralkodó szerepkörére, és képtelen volt nyilvános beszédet tartani. Számos kezelésen vett rész, miután megismerkedett a liberális Lionel Logue-gal, aki a hagyományostól meglehetősen elétrő módszerének köszönhetően végül vissza tudta adni György önmbizalmát és hangját is.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

A lehetetlen (The Impossible)


Tartalom:

Thaiföld kiváló hely egy családi vakációra. Ezért dönt úgy Henry (Ewan McGregor) és Maria (Naomi Watts), hogy három gyermekükkel ott töltik a karácsonyt. A téli szünidő kiválóan telik, egészen december huszonhatodikának reggeléig, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas szökőár indul meg Thaiföld partjai felé, a család pedig az utóbbi idők legpusztítóbb természeti katasztrófájának áldozatává válik.

A valós eseményeket feldolgozó film nem csak a természet pusztító erejéről, de az együttérzés, a bátorság, és a jóindulat hatalmáról is szól.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

Ray


Tartalom:

Egy igaz történet, amely bemutatja a legendás blues zenész, Ray Charles (Jamie Foxx) életét gyermekkorától, a szeme világának elvesztésétől karrierje kibontakozásán át egészen a csúcsig. Az évek során Raynek szembe kellett néznie a rasszizmussal és megvetéssel, meg kellett birkóznia a drogok világával, meggyűlt a baja félreismert barátságaival és persze a nőkkel. A zenész öröksége, egyedi stílusa, amely a rhythm and blues és a gospel műfajok keresztezéséből született, ma is tovább él.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)


Tartalom:

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják, amitől egy csapásra megváltozik az élete. Barátai nagy ívben kerülik, az orvosok pedig lemondanak róla – de a férfit nem olyan fából faragták, hogy megadja magát. Mivel az orvosoknak nem hisz, Mexikóban keres magának csodaszert, majd – látva az egészségügyi rendszer elhibázott működését – az illegálisan csempészett gyógyszereket sorstársai között kezdi árulni. Ron egy idő után olyan emberek mellett találja magát, akiket előtte megvetett.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

A rock ‘n’ roll ördöge (Great Balls of Fire!)


Tartalom:

A rock and roll történetének egyik kimagasló egyénisége Jerry Lee Lewis. A fantasztikus tehetségét azonban beárnyékolta arrogáns viselkedése és szokatlan életstílusa. Nem véletlenül kapta a “Gyilkos”, illetve “A rock ‘n’ roll ördöge” becenevet. Az amerikai Dél szívében, Louisianában született. 1956-ban Memphisbe ment, hogy letaszítsa trónjáról Elvist, a “Király”-t. Sajátos stílusával extázisba hozta a közönséget, hihetetlen népszerűségre tett szert. Amikor azonban feleségül vette a tizenhárom éves másodunokatestvérét, Myrát, a karrierje megbicsaklott.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

 
 

A királynő (The Queen)

 

Tartalom:

Diana, az emberek hercegnője tragikus körülmények között életét veszti egy váratlan autóbalesetben. A királyi család úgy dönt, hogy nem nyilatkozik az ügyben. A nép értetlenül áll a nagy hallgatás előtt, a nemrég megválasztott Tony Blair (Michael Sheen) pedig igyekszik meggyőzni a királynőt (Helen Mirren), hogy egy nyilvános felszólalás keretei között emlékezzen meg Diana tragikus haláláról.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

Capote


Tartalom:

1959. november 14-én Holcomb városában, Kansas államban egy farmon betörést követ el Perry Smith (Clifton Collins, Jr.) és Dick Hickock (Mark Pellegrino), akik azt remélik, hogy sok pénzt zsákmányolhatnak. Mivel nem akarnak szemtanúkat, az egész családod kivégzik. Az ügy felkelti Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) érdeklődését, aki a városba utazik barátjával, Nelle Harpe Lee-vel (Catherine Keener). Amikor a rendőrségnek sikerül elkapnia a tetteseket, Capote meglátogatja őket, s úgy dönt, regényt ír a történetből. Capote szoros barátságot köt az egyik gyilkossal, Perryvel, akibe beleszeret az író.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

 

Az utolsó skót király
(The Last King of Scotland)

 

Tartalom:

A skót származású Dr. Garrigan jóhiszemű orvosként indul el az afrikai Ugandába, hogy ott humanitárius munkát végezzen. Egy nap összefut a feltörekvőben lévő katonai vezetővel, Idi Amin Dadával, akinek személyes orvosa lesz. Kezdetben élvezi a helyzetet, és igazi reménységet lát patrónusában. Nem telik azonban el sok idő, mire rájön, Afrika egyik legrettegettebb diktátorának szolgálatába szegődött.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

12 év rabszolgaság
(12 Years a Slave)

 

Tartalom:

Solomon Northup egy tisztességes és elismert New York-i hegedűművész az 1840-es évek elején. Egy nap azonban tőrbe csalják, eladják rabszolgának, és a szenvedés olyan formáit kell átélnie, melyet legrosszabb rémálmaiban sem gondolt volna. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, miután a könyörtelen Edwin Eppshez kerül. 12 évet tölt rabszolgaságban, és bár számtalanszor próbálták megtörni, nem adta fel a harcot. A sors végül összehozza egy kanadai áccsal, aki az utolsó reménysugárt jelenti életében.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Aviátor (Aviator)


Tartalom:

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami érdekelte, és úgy tűnt, minden arannyá válik a kezei között. Maximalizmusának és sármjának köszönhetően nem csak a filmipart, hanem a repülést is megváltoztatta a huszadik század huszas és negyvenes évei között. A szerelem, pénz, csilogás és siker mellett azonban Howardnak az élet árnyoldalaival is kíméletlenül szembesülnie kellett.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

Jó reggelt, Vietnam!
(Good Morning, Vietnam)


Tartalom:

A Vietnamban harcoló amerikai alakulatok szórakoztatására új rádiós műsorvezető érkezik a táborba Adrian Cronauer (Robin Williams) személyében. Cronauer jókedvű műsorai, tele vagány rockzenével és szókimondással hamar a katonák kedvencévé válnak. Ikonikus beköszönő szövege, “Jó reggelt Vietnam!” mindenki számára egyet jelent a vidámsággal a háború szörnyűségei közepette. A műsorok azonban, amelyek nyíltan kritizálják a parancsnokokat és a háborút magát, hamarosan szemet szúrnak a vezetésnek.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

A Wall Street farkasa
(The Wolf of Wall Street)

 

Tartalom:

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég tulajdonosa lett, és huszunhat évesen már heti 1 millió dollárt keresett. Még több pénz, még több hatalom, nők és kábítószerek; ezek hajtották Belfortot. Mit sem törődve a nyomában loholó FBI ügynökökkel, a bróker teljesen elmerült a korrupcióban.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Gorillák a ködben (Gorillas in the Mist)


Tartalom:

A ruandai őserdőben Dian Fossey életét teszi fel az orvvadászok ellen, hogy kutatásaival felhívja a világ figyelmét bolygónk egyik legokosabb és leglenyűgözőbb élőlényei, a gorillák kipusztulásának veszélyére. 18 évet tölt társaságukban, mely során az állatok befogadják és kapcsolatba lépnek vele. Munkássága egyedi és páratlan. A gyilkosság áldozatává lett tudósnak állít méltó emléket a filmdráma.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE

Ébredések (Awakenings)


Tartalom:

Dr. Malcolm Sayer magának való, de kiváló kutató orvos, aki a Baibridge-i Kórház ideggyógyintézetén úttörő kísérletekbe kezd. Betegei gyerekkoruk óta szinte csak vegetálnak egy súlyos agyhártyagyulladás miatt. Sayer meg van róla győződve, hogy képes visszahozni betegeit a normális életbe, és felébreszteni a bennük szunnyadó embert.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Legenda (Legend)


Tartalom:

A Legenda című krimi története a 60-as évek Londonjába repíti vissza nézőit. A hírhedt Kray testvérek közül Reggie volt a ‘normálisabb’, aki az éjszakákat hírességekkel múlatta át, míg testvére, Ron az elmegyógyintézetben dekkolt. Miután Reggie elintézte, hogy kiengedjék Ront a diliházból, verhetetlen párossá duzzasztják hírnevüket és leszámolnak ellenfeleikkel, elsőként a Richardsonokkal, s egyeduralomra törnek a londoni alvilágban.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

Az Argo-akció (Argo)


Tartalom:

1979-ben Iránban forradalom tört ki, és a dühös tömeg megostromolta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. Hat embernek sikerült kicsúsznia az ostromból, és elmenekültek a kanadai nagykövethez, de csak napok vagy órák kérdése volt, hogy mikor akadnak a nyomukra. Tony Mendez (Ben Affleck), CIA ügynök békés polgári mentőakciót tervezett, hogy hamis útlevelekkel kicsempéssze őket az országból.
A film megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Foxcatcher


Tartalom:

John Eleuthére du Pont (Steve Carell) furcsa figura volt. Bolondos, ugyanakkor paranoiás, de a skizofrénia tüneteit is mutatta. Gyűjtött bélyegeket, adott már ki madártani könyveket, sőt olyannyira rajongott a férfias sportokért, hogy még egy birkózócsapatot is támogatott. Jelenleg épp egy vegyipari óriáströszt vezetésére készül. A történet az ő és a két olimpiai bajnok birkózó testvér (Mark Ruffalo, Channing Tatum) közti kapcsolat alakulásáról szól, mely egy gyilkosságot követően váratlan és egyben tragikus fordulatot vesz.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Kódjátszma (The Imitation Game)

 

Tartalom:

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) hamar nagy figyelmet kelt a Cambridge Egyetemen újító gondolataival. Szakterülete a modern számítástechnika. Amikor Nagy Britannia hadba száll a Német Birodalom ellen, Alan újításainak a hadsereg is nagy hasznát veszi, de kódfejtőként ő is bevonul. Ekkor ismerkedik meg Joan Clarke-kal (Keira Knightley), akivel szoros barátságot köt, egymásba szeretnek, végül pedig összeházasodnak. Alan Turing azonban titokban homoszexuális. Titka folyamatosan kínozza, ráadásul ha kitudódik a dolog, kegyetlen büntetésre számíthat.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Amerikai mesterlövész (American Sniper)


Tartalom:

Az Amerikai mesterlövész minden idők egyik legtehetségesebb lövészének életét mutatja be. Chris Kyle-t édesapja tanította meg lőni, majd az amerikai hadsereg tagjaként kiváló lövésszé képezte magát. Tengerészgyalogos-kommandós lett, s Irakban és a világ más háború által sújtotta területein csaknem 150 ellenséges katonával végzett. Élete azonban nem volt mentes a csalódásoktól és fájdalmas veszteségektől.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Everest


Tartalom:

Néhány hegymászó megkísérel feljutni a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everestre. Azonban egy hatalmas erejű hóvihar óriási veszélybe sodorja az expedíció tagjait. Csak áldozatok árán lehet esélyük a túlélésre. Az EVEREST két különböző expedíció lélegzetelállító történetét meséli mely, melyet valós események inspiráltak.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

 

Született július 4-én
(Born on the Fourth of July)

 

Tartalom:

Ron Kovic reményekkel teli hazafiként nevelkedett, aki mikor belépett az Egyesült Államok hadseregébe, az életét is feláldozta volna a hazájáért. A háború borzalmai azonban megtanítják arra, hogy az élet sokkal igazságtalanabb és korántsem annyira fekete-fehér, mint amennyire elképzelte. Sérült veteránként tér haza, és a kor legnagyobb háborúellenes aktivistájává válik.

Mafab.hu filmadatlap: KATTINTS IDE
Vedd meg a filmet: KATTINTS IDE

Életrajzi filmek, amikre érdemes rászánni az időt 1. rész

Previous article

Életrajzi filmek, amikre érdemes rászánni az időt 3. rész

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.