0

Ha mindenképpen szeretnél a magad ura lenni, és ezt csak úgy tudod elképzelni, ha saját vállalkozást indítasz, akkor először is választanod kell egy olyan szakmát, amit a leginkább vállalkozóként éri meg űzni. Fogalmad sincs még, hogy milyen foglalkozást válassz magadnak? Az eddigi hivatásodat nem tudod vállalkozásban csinálni, éppen ezért szeretnél szakmát váltani? Mutatunk most neked néhány olyan hivatást, amiben nem éri meg alkalmazottként dolgozni, sokkal inkább vállalkozóként.

 

Ingatlanközvetítő

 

Ez a szakma tipikusan azok közé tartozik, ahol nincs is arra lehetőség, hogy alkalmazottként elhelyezkedj, tehát ha szívesen foglalkoznál házak, lakások értékesítésével, akkor az első dolgod az Ingatlanközvetítő tanfolyam elvégzése után, hogy megalapítsd a vállalkozásodat.

Ezután érdemes elhelyezkedned egy ingatlanirodánál, ahol elkezdheted a tevékenységet. Ha élvezed ezt a munkát, akkor célszerű bővítened a tudásodat és egyben szolgáltatásaid körét is. Az ingatlanközvetítő szakmához kapcsolódik még az ingatlankezelő és az ingatlanvagyon-értékelő foglalkozás is.

Az ingatlankezelő szolgáltatás azoknak lesz érdekes, akik rendelkeznek egy vagy több kiadó ingatlannal, de az ezzel járó feladatokkal már nem tudnak, vagy nem akarnak foglalkozni. Téged azonban megbízhatnak a felmerülő teendők elvégzésével.

Ha pedig megcsinálsz egy Ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő tanfolyamot, akkor nem csak az értékesítésben leszel otthon, hanem a házak, lakások értékét is fel tudod majd becsülni, így javaslatot tehetsz az eladóknak az eladási árra, sőt ingatlanbefektetési tanácsadást is végezhetsz.

Rendezvényszervező

Ha érdekel a szervezés, akkor a rendezvényszervező foglalkozás is remek lehetőséget nyújt arra, hogy saját vállalkozásba kezdj. A titok itt mindig a kapcsolatépítés. Ez egy rendkívül pörgős munka, amely sok odafigyelést, talpraesettséget, önállóságot és jó kommunikációs készséget igényel.

Egy Rendezvényszervező OKJ tanfolyam elvégzésével szert tehetsz arra a tudásra, amellyel sikereket érhetsz el ebben a szakmában. Ha azonban az elején még nem vagy elég biztos magadban, kezdésképpen elhelyezkedhetsz egy már befutott rendezvényszervező cégnél is, ahol megszerezheted a kellő tapasztalatot a saját üzlet beindításához.

Virágkötő és virágkereskedő

Már régóta álmodsz egy saját kis üzletről, amelyet te vezetsz egyéni elképzeléseid alapján? A virágkötő és virágkereskedő szakmával most beteljesítheted a vágyad, hiszen ez a hivatás tökéletesen alkalmas arra, hogy a saját utadat járd, létrehozz egy hangulatos kis üzletet, és saját vevőkört alakíts ki.

Nem kell mást tenned, mint elvégezni egy Virágkötő és virágkereskedő OKJ-s tanfolyamot, és már indíthatod is a vállalkozásodat. Arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy ne ragadj meg az üzletbe betévedő kuncsaftok kiszolgálásánál, hanem légy kreatív, és aknázz ki egyéb üzleti lehetőségeket is. Ha van egy jó stratégiád, akkor a virágkötő képzettséggel az internet világát is gyorsan meghódíthatod. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy virágkötőnek, ha nem a fizikai bolt sikeressé tétele az első számú célja.

 

Társasházkezelő

 

Egy olyan foglalkozásra vágysz, ahol emberekkel kell foglalkoznod, a szervezőkészségedet is kamatoztathatod, és a számok valamint a jogszabályok világában is otthon kell lenned egy kicsit? Akkor ideális választás lehet számodra a társasházkezelő hivatás, ami szintén remekül űzhető egyéni vállalkozás keretében is.

Ez egy rendkívül sokrétű szakma, amely nagy felelősséggel is jár, hiszen bizonyos emberek életét jelentősen befolyásolja a te munkád. Éppen ezért kötelező a szakirányú végzettség megléte, ha ezzel a szakmával szeretnél a saját lábadra állni. Annyit kell tehát tenned, hogy jelentkezel egy Társasházkezelő OKJ képzésre, és megszerzed a munkádhoz szükséges megfelelő bizonyítványt.

 

Munkavédelmi technikus

 

A törvényi szabályozások értelmében számtalan intézménynek és cégnek kell gondoskodnia a munkavédelmi előírások betartásáról. A nagyobb cégek természetesen fő vagy mellékállásban is alkalmaznak munkavédelmi technikus szakembert, a kisebb vállalkozásoknál viszont nincs erre kapacitás, éppen ezért alvállalkozókat bíznak meg a felmerülő feladatok elvégzésével. Pont emiatt ez a foglalkozás is remekül alkalmas arra, hogy elindítsd saját üzletedet. Elegendő elvégezned egy Munkavédelmi technikus OKJ képzést, és meg lesz a megfelelő bizonyítványod a munkavégzéshez.

 

Tűzvédelmi előadó

 

A tűzvédelmi előadó szakma is hasonló alapokon nyugszik, mint a munkavédelmi technikus. A tűzvédelmet rendkívül komolyan kell venni, főleg olyan cégeknél, intézményeknél, ahol sok ember van jelen, vagy ahol tűzveszélyes anyagokkal dolgoznak.

A tűzvédelem szempontjából is biztonságos munkahely megteremtéséhez tehát szakember segítsége szükséges. Ennél a hivatásnál is érvényes, hogy a különböző cégek, intézmények általában alvállalkozót bíznak meg a feladatok elvégzésével. Mivel a törvény egyre szigorúbban lép fel ezen a területen, így egyre több tűzvédelmi előadóra és főelőadóra van szükség. Ahhoz, hogy ebben a szférában indítsd el vállalkozásodat, el kell végezned egy Tűzvédelmi előadó OKJ-s tanfolyamot, majd pedig ha szeretnéd továbbképezni magad, bevállalhatod a Tűzvédelmi főelőadó OKJ képzést is.

Ha tehát már régóta megfogalmazódott benned, hogy nem szeretnél alkalmazotti státuszban dolgozni többet, akkor érdemes a fent felsorolt szakmák közül válogatnod vagy a Centrum Oktatóház képzései közül választanod, hogy mihamarabb egy sikeres vállalkozást vezess, és így megvalósítsd az álmodat.

Amit nem tudtál a segédkönyvtáros szakmáról – elég ellentmondásos foglalkozás

Previous article

Íme néhány tanfolyam, amelyből érdemes válogatnod érettségi után

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.