Hogyan indíts saját szépségipari vállalkozást?

Érdekel a szépségipar, és már régóta foglalkoztat a saját vállalkozás gondolata? Nem tudod, hogyan kezdj neki egy vállalkozás indításának? Milyen előnyei és buktatói lehetnek egy saját vállalkozásnak? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

szepsegipari-vallalkozas-4

A saját vállalkozás előnyei

A saját vállalkozás rengeteg előnnyel jár. Ha szeretnéd megvalósítani önmagadat, saját ötleteidet, mindenképpen érdemes belevágni. Vállalkozóként nem vagy kiszolgáltatva a munkaadóknak, saját magad főnöke lehetsz. Rugalmas időbeosztásban dolgozhatsz, magadnak alakíthatod ki a munkakörülményeidet. Egyéni vállalkozást viszonylag egyszerűen lehet indítani, és KATA-sként a kedvező adózási feltételek is biztosítottak. A szépségipari szakmák kiválóan alkalmasak egyéni vállalkozás indítására. Műkörmösként, fodrászként vagy kozmetikusként jó esélyekkel indíthatsz sikeres vállalkozást.

szepsegipari-vallalkozas-1
szepsegipari-vallalkozas-2

A saját vállalkozás hátrányai

Egyéni vállalkozóként az összes a vállalkozásodhoz kapcsolódó üggyel neked kell foglalkoznod, az anyagbeszerzéstől a marketingen át a könyvelésig mindennel. A saját vállalkozás indítása nem mindenkinek való, hiszen sokkal több felelősséggel jár,mint az alkalmazotti lét. A sikeres vállalkozáshoz szemléletváltás szükséges, el kell sajátítani a vállalkozói szemléletmódot. (Szerencsére ma már egyre több kiváló tanfolyam segít ebben.)

szepsegipari-vallalkozas-3
szepsegipari-vallalkozas-5

Hogyan kezdj neki egy szépségipari vállalkozás indításának?

1. Üzleti tervezés

A vállalkozás indításának legfontosabb része az üzleti tervezés, mely során végig kell gondolni, az alábbi kérdéseket.

 • Kinek és mit fogunk eladni/szolgáltatni?
  Pl.: Csak szolgáltatni szeretnénk, vagy kozmetikumokat is forgalmaznánk. Kikre pozícionálunk? Fiatalokra, idősebb korosztályra? Férfiakra, nőkre vagy gyerekekre?
 • Hogyan érjük el célcsoportunkat? Milyen üzenetet kommunikáljunk feléjük?
  Pl.: idősebb korosztálynál előnyös lehet, ha fodrászként házhoz is megyünk, míg a fiataloknál fontosabb szempont lehet, hogy nem kell előre bejelentkezni egy hajvágáshoz.
 • Mennyibe kerül egy vállalkozás elkezdése, milyen folyamatos költségek merülnek fel a vállalkozás működtetése során, mennyi bevételre van szükség a működéshez és ahhoz, hogy megérje ezzel foglalkozni? Mindezt hogyan, milyen vállalkozási formában éri meg végezni?
 • Végig kell gondolni, milyen kockázatokkal jár a vállalkozásunk működtetése, mik azok a külső körülmények, amelyek kedvezőtlen változása veszélybe sodorhatja vállalkozásunkat.
  Pl. utcára nyíló szalonunk előtt hónapokig tartó felújítási munkát végeznek.
szepsegipari-vallalkozas-6
szepsegipari-vallalkozas-7

2. Mire van szükség egy vállalkozás indításához?

  • Szaktudás és a vállalkozás főtevékenységéhez szükséges végzettség. Ha fodrászként, kozmetikusként, kézápoló és műköröm-építőként vagy lábápolóként szeretnél vállalkozást indítani, szükséged lesz a megfelelő OKJ-s végzettségre, vagy fel kell venned egy alkalmazottat, aki rendelkezik megfelelő képesítéssel.
  • Meg kell teremtened a vállalkozásod jogi alapjait, egyéni vállalkozást kell indítanod vagy céget kell alapítanod. Cégalapításkor betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság cégformák közt választhatsz. A megfelelő vállalkozási forma kiválasztásához érdemes adótanácsadó vagy könyvelő segítségét kérni.
  • Egy vállalkozás indításához mindenképp szükséged lesz pénzre a működéshez szükséges eszközök beszerzéséhez.
  • Bizonyos tevékenységekhez megfelelő szakhatósági engedélyek szükségesek. Ezekről érdemes már a vállalkozás elindítása előtt tájékozódni.
  • Cégalapítás esetén szükségünk van ügyvédre.
  • Az adózási kérdésekben érdemes adótanácsadó vagy könyvelő segítségét kérni. Könyvelőre a vállalkozás gördülékeny üzemeltetése érdekében mindenképpen szükséged lesz.

Ha gondosan megtervezed vállalkozásodat, folyamatosan fejleszted, sokkal jobb lehetőségeid lesznek vállalkozóként, mint alkalmazottként.

Szólj hozzá a cikkhez!

Tanfolyamok széles választékban