Hogyan indíts saját szépségipari vállalkozást?

Érdekel a szépségipar, és már régóta foglalkoztat a saját vállalkozás gondolata? Nem tudod, hogyan kezdj neki egy vállalkozás indításának? Milyen előnyei és buktatói lehetnek egy saját vállalkozásnak? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

szepsegipar-sminkes-stylist-2
szepsegipar-sminkes-stylist-1

A saját vállalkozás előnyei

A saját vállalkozás rengeteg előnnyel jár. Ha szeretnéd megvalósítani önmagadat, saját ötleteidet, mindenképpen érdemes belevágni. Vállalkozóként nem vagy kiszolgáltatva a munkaadóknak, saját magad főnöke lehetsz. Rugalmas időbeosztásban dolgozhatsz, magadnak alakíthatod ki a munkakörülményeidet. Egyéni vállalkozást viszonylag egyszerűen lehet indítani, és KATA-sként a kedvező adózási feltételek is biztosítottak. A szépségipari szakmák kiválóan alkalmasak egyéni vállalkozás indítására. Műkörmösként, fodrászként vagy kozmetikusként jó esélyekkel indíthatsz sikeres vállalkozást.

szepsegipar-sminkes-stylist-3

A saját vállalkozás hátrányai

Egyéni vállalkozóként az összes a vállalkozásodhoz kapcsolódó üggyel neked kell foglalkoznod, az anyagbeszerzéstől a marketingen át a könyvelésig mindennel. A saját vállalkozás indítása nem mindenkinek való, hiszen sokkal több felelősséggel jár,mint az alkalmazotti lét. A sikeres vállalkozáshoz szemléletváltás szükséges, el kell sajátítani a vállalkozói szemléletmódot. (Szerencsére ma már egyre több kiváló tanfolyam segít ebben.)

szepsegipar-fodrasz-borbely-1
szepsegipar-sminkes-stylist-4

Hogyan kezdj neki egy szépségipari vállalkozás indításának?

1. Üzleti tervezés

A vállalkozás indításának legfontosabb része az üzleti tervezés, mely során végig kell gondolni, az alábbi kérdéseket:

Kinek és mit fogunk eladni/szolgáltatni?

Pl.: Csak szolgáltatni szeretnénk, vagy kozmetikumokat is forgalmaznánk. Kikre pozícionálunk? Fiatalokra, idősebb korosztályra? Férfiakra, nőkre vagy gyerekekre?

Hogyan érjük el célcsoportunkat? Milyen üzenetet kommunikáljunk feléjük?

Pl.: idősebb korosztálynál előnyös lehet, ha fodrászként házhoz is megyünk, míg a fiataloknál fontosabb szempont lehet, hogy nem kell előre bejelentkezni egy hajvágáshoz.

Mennyibe kerül egy vállalkozás elkezdése?

Milyen folyamatos költségek merülnek fel a vállalkozás működtetése során, mennyi bevételre van szükség a működéshez és ahhoz, hogy megérje ezzel foglalkozni? Mindezt hogyan, milyen vállalkozási formában éri meg végezni?

Végig kell gondolni, milyen kockázatokkal jár a vállalkozásunk működtetése, mik azok a külső körülmények, amelyek kedvezőtlen változása veszélybe sodorhatja vállalkozásunkat:
Pl. utcára nyíló szalonunk előtt hónapokig tartó felújítási munkát végeznek.

szepsegipari-vallalkozas-6
szepsegipari-vallalkozas-7

2. Mire van szükség egy vállalkozás indításához?

 

Szaktudás és a vállalkozás főtevékenységéhez szükséges végzettség. Ha fodrászként, kozmetikusként, kézápoló és műköröm-építőként vagy lábápolóként szeretnél vállalkozást indítani, szükséged lesz a megfelelő OKJ-s végzettségre, vagy fel kell venned egy alkalmazottat, aki rendelkezik megfelelő képesítéssel.

Meg kell teremtened a vállalkozásod jogi alapjait, egyéni vállalkozást kell indítanod vagy céget kell alapítanod. Cégalapításkor betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság cégformák közt választhatsz. A megfelelő vállalkozási forma kiválasztásához érdemes adótanácsadó vagy könyvelő segítségét kérni.

Egy vállalkozás indításához mindenképp szükséged lesz pénzre a működéshez szükséges eszközök beszerzéséhez.

Bizonyos tevékenységekhez megfelelő szakhatósági engedélyek szükségesek. Ezekről érdemes már a vállalkozás elindítása előtt tájékozódni.

Cégalapítás esetén szükségünk van ügyvédre.

Az adózási kérdésekben érdemes adótanácsadó vagy könyvelő segítségét kérni. Könyvelőre a vállalkozás gördülékeny üzemeltetése érdekében mindenképpen szükséged lesz.

Ha gondosan megtervezed vállalkozásodat, folyamatosan fejleszted, sokkal jobb lehetőségeid lesznek vállalkozóként, mint alkalmazottként.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tanfolyamok széles választékban