0

Érettségi előtt állsz, de nem tudod még, hogy hogyan tovább? Szívesebben végeznél el egyetem előtt egy tanfolyamot, hogy mihamarabb rendelkezz egy szakmával? Ez egyáltalán nem meglepő és nem is rossz ötlet. Az érettségi előtt álló fiatalok közül sokaknak fogalma sincs még ilyenkor, hogy mit szeretnének csinálni később, és hogy melyik lenne az az egyetemi szak, amit megéri minimum 3 éven keresztül intenzíven tanulni. Ha van olyan szakma, amit szívesen kitanulnál, akkor érdemes belevágni egy OKJ-s tanfolyam elvégzésébe.

Persze ha te már rég túl vagy az érettségin és már egyetemre jársz, vagy dolgozol, akkor a szabadidődből is áldozhatsz új ismeretek elsajátítására. Ez sem kárba veszett idő, hiszen a munka területén érdemes több lábon állni. Sok olyan képzőintézet van, ahol hétvégi ütemezésben is elvégezheted az adott tanfolyamot, így nem terheled meg még ezzel is a már egyébként is zsúfolt hétköznapjaidat.

A Centrum Oktatóközpont például számos olyan képzést kínál, ahol hétvégi tanrendben tanulhatnak a diákok. Most összegyűjtöttük neked, hogy a Centrumnál melyek azok a képzések, amelyeket érettségi után bármikor elvégezhetsz. A következő táblázatból az is kiderül, hogy az érettségi vizsgán kívül még milyen bemeneti feltételek teljesítése szükséges a tanfolyamok elkezdéséhez, és azt is leszűrheted belőle, hogy az egyes képzéseknél milyen arányú az elméleti és a gyakorlati oktatás.

KépzésEgészségügyi alkalmassági követelményekPályaalkalmassági követelményekElmélet/Gyakorlat arány
Kulturális rendezvényszervező OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges40% / 60%
Rendezvényszervező OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges40% / 60%
Közbeszerzési referens OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges50% / 50%
Pénztárkezelő és valutapénztáros OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges50% / 50%
Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges70% / 30%
Bérügyintéző + Társadalombiztosítási ügyintéző OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges70% / 30%
Munkavédelmi technikus OKJ tanfolyamSzükségesNem szükséges70% / 30%
Tűzvédelmi előadó + Tűzvédelmi főelőadó OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges70% / 30%
Segédkönyvtáros OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges33% / 67%
Segédlevéltáros és ügykezelő OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges60% / 40%
Irodai titkár OKJ tanfolyamSzükségesNem szükséges40% / 60%
Ingatlanközvetítő OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges60% / 40%
Társasházkezelő OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges60% / 40%
Ingatlanvagyon-értékelő és –közvetítő OKJ tanfolyamNem szükségesNem szükséges40% / 60%

A táblázatból jól látszik, hogy a legtöbb Centrum Oktatóközpont által indított tanfolyam elkezdéséhez nincs szükség sem egészségügyi alkalmassági vizsgálatra sem pedig pályaalkalmassági vizsgálatra. Ez jó hír, hiszen így nem kell igazolásokért rohangálnod a beiratkozás előtt. Az utolsó oszlop alapján pedig megtudhatod, hogy az adott képzésen inkább elméleti vagy inkább gyakorlati oktatásra számíthatsz.

Ha az alapján választanál szakmát, hogy melyikkel lehet érdekesebb munkakört betölteni, akkor erre is tudunk neked választ adni. Kulturális rendezvényszervezőként például lehetsz kiállításszervező. Ha érdekel a pályázatírás, akkor a Rendezvényszervező tanfolyamon azt is kitanulhatod, mivel a munkádhoz tartozik majd. Munkavédelmi technikusként elhelyezkedhetsz balesetvizsgáló munkakörben, Tűzvédelmi előadóként és főelőadóként pedig tűzrendész munkakörben. Irodai titkár végzettséggel dolgozhatsz színházban, egyetemen, szállodában, sőt még bíróságon is.

Nem csak azért jelenthet előnyt számodra, ha a Centrum Oktatóközpont képzései közül választasz, mert hétvégi tanrendben tanulhatsz, hanem azért is, mert a tanfolyam díját akár részletekben is fizetheted. Ez elég nagy segítséget jelenthet, ugyanis nem kell amiatt halogatnod a jelentkezést, mert nem tudod egy összegben kifizetni a díjat. Emellett a legtöbb tanfolyam esetében a Centrum Oktatóközpont díjmentesen igénybe vehető gyakorlati helyszíneket kínál. Ez is egy remek előny, mivel nem kell órákat vagy akár napokat, heteket azzal töltened, hogy megfelelő gyakorlati helyet keress magadnak, ahol tényleg olyan feladatokat bíznak rád, ami segít téged a fejlődésben. Ha pedig egy modern, korszerűen felszerelt iskolában szeretnéd elvégezni valamelyik OKJ-s tanfolyamot, akkor mindenképpen megéri mellettük dönteni.

Akár érettségi előtt állsz, akár már régen túl vagy rajta, mindenképpen érdemes elgondolkoznod azon, hogy kitanulj egy hozzád illő szakmát. Sosem árt, ha van az embernek választási lehetősége, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy egész életedben ugyanazt a foglalkozást űzöd majd.

Ha vállalkozó szeretnél lenni, válaszd ezeket a szakmákat

Previous article

Így szerezhetsz munkát szabadúszó webfejlesztőként

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.