0

Biztos sokan elgondolkoztak már azon, hogy mi köze a színes tojásokat tojó nyuszinak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéhez a húsvéthoz. Azt mindannyian tudjuk, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon Krisztus feltámadását ünnepli a keresztény világ. De mégis hogy jönnek ide a nyuszik?

Itt valójában egy régi hagyományról van szó, ami a mai napig fennmaradt a keresztény ünnep mellett. A tudomanyplaza.hu honlapján részletes információt kaphatunk arról, hogy hogyan kapcsolódik ez az aranyos kis szőrgombóc a húsvéthoz: „A kereszténység előtti időkben a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon Ostrát, a tavasz és a megújulás istennőjét ünnepelték. Ostra nevéből származik a húsvét angol (easter) és német (Oster) elnevezés. Ostrát mindig tavaszi virágokkal a kezében, tojásokkal és nyuszikkal ábrázolták.

A legenda szerint Ostrának volt egy színes tojásokat tojó madara, amit tavasz ünnepén nyuszivá változtatott és a színes tojásokat Ostra a gyerekeknek adta. Ugyanennek a legendának egy másik változata szerint Ostra egy sebzett galambot változtatott nyuszivá, így mentette meg az életét, a hálás nyuszi pedig feldíszített tojásokkal köszönte ezt meg.”

Manapság a húsvéti nyuszi nem csak tojásokat hoz a gyerekeknek, hanem játékokat is. Néhány éve pedig az vált nagy divattá, hogy a szülők élő nyuszikat ajándékoznak a gyerkőcöknek. Azt gondolják, hogy jó választás lesz egy ilyen aranyos kis szőrpamacs. Így a gyerekeknek lesz kit nyúznia, dédelgetnie, a szülőknek pedig nem lesz vele sok gondjuk, hiszen nem kell levinni naponta sétálni, mint egy kutyát, nem eszik sokat, kis helyen is elfér, tehát nincs szüksége sok törődésre, úgyis csak egy nyúl. A táplálás pedig nem is kérdés, mivel minden nyuszi répát és salátát eszik.

Ezek azonban tévhitek, a tartásuk egyáltalán nem ilyen egyszerű, főleg akkor ha törpenyuszikról van szó, akiket napjainkban kifejezetten kiskedvencnek tenyésztenek. Egy felelős nyúltartónak nagyon sok mindenre oda kell figyelnie, azért hogy kisállata egészséges és jókedvű legyen. Ha összességében nézzük a kiadásokat, alapvetően nem kerül sokba egy kisnyuszi tartása, azonban a kezdeti költségek magasak lehetnek. Fontos, hogy kedvencünk számára egy otthonos kis lakást rendezzünk be. Az otthonos lakás alatt viszont nem egy dobozt vagy egy összeeszkábált ketrecet értek.

Ezek egyáltalán nem alkalmasak hosszútávra, hiszen a nyuszi rövid idő alatt megtalálja a kiutat, és akkor aztán bármelyik bútorunk veszélybe kerülhet, mert bármit megrághat. Sokszor sajnos olyasmit is megkóstolnak, amik az életüket is veszélyeztethetik, mint pl. a szobanövények többsége. Így tehát ha azt szeretnénk, hogy kis barátunk minél tovább velünk maradjon, ruházzunk be egy kisállatboltban kapható fémből és műanyagból készült ketrecre.

A másik kritikus pont, amiben általában hibáznak az ideiglenes örökbefogadók, az a táplálás. A nyuszik fő tápláléka nem a répa és a saláta, hanem a széna, mivel ők fűevő állatok. Emellett adhatunk nekik naponta minél magasabb rosttartalmú tápot. A zöldségek és gyümölcsök etetése csak opcionális, és ha adunk is nekik, ne minden nap tegyük és csak kisebb adagokban.

A nyuszik jól hozzá tudnak szokni az emberhez, és nagyon kedves barátságos társsá tudnak válni, de viselkedésüket nézve nem várhatjuk el, hogy úgy viszonyuljanak az emberhez, mint pl. a kutyák. Valószínűleg sokszor ez az oka annak, hogy a gyerekek gyorsan megunják az új jövevényt, mert nem tudnak velük úgy játszani, mint egy kutyussal. Ezek a kis tapsifülesek nagyon érzékenyek, nem viselik jól a stresszt és a környezetváltozást, így mindenképpen csak akkor fogadjunk be egyet, ha felkészültünk arra, hogy felelős gazdik legyünk. Többször hallottam már olyan történeteket, amikor utcán bolyongó, kitett nyuszikat találtak a város kellős közepén. Mi ne tegyük ki őket ilyen traumának.

Gyermekeinket egy húsvéti program keretében is megismertethetjük ezekkel az aranyos kis jószágokkal, pl. egy nyuszisimogató keretében. Íme néhány helyszín, ahol részt vehetünk hasonló programokon:

IV. Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál

Nyuszivonatok a Bükkben és a Mátrában

Nyuszisimogatással egybekötött húsvéti kézműves foglalkozás az FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtárban

Hogyan indíts saját szépségipari vállalkozást?

Previous article

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat az Akadémián

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.