0

KÁOSZ – VÁLTOZÁS -> OTTHONSZERVEZÉS -> REND

 

Káosz van.

 

Hazaérkezem, az ajtóban átesve a többin, lerúgom a cipőmet. Megpróbálom felakasztani a kabátomat úgy, hogy ne essen le 3 másik. Ah, siker! Ledobom a telefonomat. Az ebédlőasztalra, amelyen a halmaz már rég elnyelte a kedvenc órámat. Pedig a minap a kezembe került, amikor a kulcsomat kerestem…

Beljebb megyek, körbe nézek. Egy halom ruha itt, egy adag mosatlan ott. A kanapéra alig lehet leülni.

Inkább elmegyek fürdeni. Hosszú volt a nap, jól esne egy forró zuhany. A kád a széléről borulnak le a piperecuccok. Sampon, hol van a sampon? 5 flakon tusfürdő, de sampon egy se. Mindegy, majd holnap veszek, addig jó a hajam így is. Valahol lennie kell száraz samponnak is. Valahol.

Beindítok egy mosást, hátha egy kupaccal kevesebb lesz. Színes mosópor egy deka sincs, nem baj, a fehér is megteszi, bezzeg öblítőből van vagy 4 flakon is. Biztos le volt árazva.

 

Addig csinálok valami vacsit. Áh, egy centi hely sincs a pulton, inkább eszem valamit, ami készen van. De mit? Csak tészta van itthon, meg tej. De legalább mindkettőből annyi, hogy elég lenne Afrikának. És tiszta tányér sincsen, asszem rendelek.

Aztán lejár végre a mosás. Hurrá, lehet teregetni, de hova? El kéne pakolni, ami a szárítón van. Ahhoz meg hely kéne a szekrényben. Ördögi a kör. Elfér még az az egy halom a kanapén? Vagy majd reggel a fregoliról öltözöm. Sosem volt még ilyen. (Mint mindig.)

És reggel. Mit vegyek fel? Nincs egy göncöm sem! Persze, hiszen semmit sem találok a kupacokban. Pedig a szekrényből ömlik ki a sok cucc. Azért ma veszek magamnak valami szépet, hiszen hősiesen kimostam tegnap. Meg tusfürdőt is, csak el ne felejtsem, tusfürdő, tusfürdő, tusfürdő! Mert az elfogyott. Meg öblítőt is, mert az meg most akciós…

 

KÁOSZ – VÁLTOZÁS -> OTTHONSZERVEZÉS -> REND

 

A Változás mindig rémisztő, hiszen sok újdonsággal jár. Azonban minden Változásból ki lehet hozni a legtöbbet.

Lehet, hogy a Káosz már magában a Változásban jön létre, mint egy (össze)költözéskor.

Vagy a Változás hoz némi Káoszt, amikor rádöbbenünk, bővül a család! Egy új gyermek születésével sok új dologra és helyre is van szükségünk.

Aztán ott van amikor nem tudjuk, hogy a Káosz vagy a Változás volt-e előbb, de mindkettőt érezzük, például egy váláskor vagy (szét)költözéskor.

Ennél már csak egy sajnálatosabb eset van, amikor nem mi irányítjuk a Változást és tőlünk kívülálló okokból kerülünk Káoszba, amikor elveszítünk valakit.

A változás félelmetes. De barátságosabbá tehetjük, ha olyan dolgokkal vesszük körül magunkat, amiket szeretünk. Amikre ha ránézünk, melegség önti el a szívünket. Amik megmosolyogtatnak. Ezek mind biztonságot nyújtanak számunka a Káoszban.

 

De mi köze van ennek az Otthonszervezéshez?

 

KÁOSZ – VÁLTOZÁS -> OTTHONSZERVEZÉS -> REND

 

A fenti helyzetekben a közös az Otthon és annak a Változása. Az Otthon szó jelentése: ahol saját háztartással élünk, békésen, barátságosan, családiasan. Tehát az Otthon mindenki számára egy nyugodt és biztonságos hely.

Vagy mégsem? Mindenesetre azzá tehetjük, ha átszervezzük. Ebben segít nekünk

az Otthonszervezés amely, nem más mint

 

“olyan tárgyakkal körülvenni magadat, amelyek használati vagy érzelmi szempontból fontosak és mindezt úgy elrendezve, hogy az a legideálisabb legyen számodra.”

 

 

 

Mi az Otthonszervezés menete?

 

1. Gyűjtsük össze az azonos kategóriába tartozó összes tárgyat, hogy lássuk, mennyi mindenünk is van valójában.

2. Szelektálás: Minden egyes darabot egyesével nézzünk át és döntsük el, hogy meg szeretnénk-e tartani, vagy sem.

3. Elhelyezés: A számunkra kedves tárgyak már csak elhelyezésre várnak. Gondoljuk át szokásainkat és annak megfelelően helyezzük el tárgyainkat.

 

Ha érdekel az Otthonszervezés, ITT bővebben olvashatsz róla:

Kattints ide és olvass többet az otthonszervezésről

 

 

KÁOSZ – VÁLTOZÁS -> OTTHONSZERVEZÉS -> REND

 

A Rend mindenki számára mást takar. Én például imádom a növényeket, ezért nálam rengeteg van belőlük. Másnak ez lehet, hogy sok lenne, de én szeretem őket.

Az Öcsém szeret szerelni, ezért számára fontos, hogy a szerszámai kéznél legyenek.

Édesanyám rengeteget főz, ezért a konyhába jóval több eszköz megtalálható, mint az elsőre indokolt lenne.

Az én szememben a rend nem más, mint,

“a számodra kedves tárgyak praktikusan elhelyezve.”

 

 

Most képzeld el:

 

Hazamész egy fárasztó munkanap után és engedsz magadnak egy forró fürdőt. Amíg a kád megtelik vízzel bedobsz egy mosást és elpakolsz.
A kádban ázva kitalálod, hogy mi legyen a vacsi, ami mellé kibontasz egy üveg bort…

Vacsora együtt, azokkal akiket szeretsz.

Reggel pedig pontosan tudod, hogy mit vegyél fel, hiszen este átgondoltad. Se kapkodás, se őrület, minden ott van ahova nyúlsz. Minden amit szeretsz, minden ami fontos.

Hazafelé csak azt veszed meg, amire szükséged van, mert jól tudod, hogy mi az. Van időd magadra és a szeretteidre. Van energiád is, mert tudod mi az ami feltölt és tudod úgy szervezni az életed.

Tudod mi az ami fontos számodra, amitől boldog vagy és ettől a körülötted lévők is azok.

Rend van.

 

Ha érdekel az Otthonszervezés, ITT bővebben olvashatsz róla:

Kattints ide és olvass többet az otthonszervezésről

 

 

7 ok, amiért minden nap érdemes zöld teát innod

Previous article

Szupermami + új karrier – nincs idő tanulni

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Egészség