0

Közel áll hozzád az értékesítés, és szívesen dolgoznál ezen a területen? Megéri most ingatlanosnak állnod, mert elég jól pörög az ingatlanpiac. Ha érdekel a szakma, akkor adunk néhány tippet neked, hogyan is vágj bele, és hogyan lehetsz rövid idő alatt sikeres ingatlanközvetítő. Sőt, a kezdés előtt felmerülő kérdéseidre is megkapod a választ cikkünkből.

Első lépésként mindenképpen el kell végezned egy Ingatlanközvetítő OKJ-s tanfolyamot. Egy ilyen képzés megadja a biztos alapot a munkádhoz. Itt azonban nem áll meg az élet, lehetőséged van ugyanis bővíteni a tudásodat egy Ingatlankezelő vagy egy Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő szakképesítés-ráépüléssel is.

Milyen munkát végez az Ingatlankezelő, az Ingatlanközvetítő és az Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő? Jobb, ha mindhárom szakmát megszerzem vagy elég lesz csak az egyik?

Hát a válasz talán elég egyértelmű, minél több területhez értesz, annál sokrétűbb szolgáltatást nyújthatsz a klienseknek. Azt ugye jól tudjuk, hogy az Ingatlanközvetítő ingatlanok eladásával foglalkozik. Felveszi a kapcsolatot azokkal, akik szeretnék értékesíteni házukat/lakásukat, ezután kellő szakértelemmel megtalálja a potenciális érdeklődőket, majd pedig az egyik érdeklődőből végül vásárló válik. Nagy vonalakban talán így lehetne jellemezni az Ingatlanközvetítő foglalkozást.

Ha azonban emellett még elvégzed az Ingatlankezelő OKJ tanfolyamot, akkor ingatlankezelési szolgáltatással is foglalkozhatsz. Sok olyan ember van, aki befektetési céllal vásárol lakást. Ilyenkor általában a lakás bérbeadásából szeretnének szert tenni egy kis plusz jövedelemre. Ez kicsit sem rossz ötlet, hiszen mindenkinek laknia kell valahol, így mindig lesznek érdeklődők a kiadó albérletekre, főleg ha Budapesten vagy egy nyüzsgő vidéki városban ruházunk be. Később pedig az eladással is jó üzletet csinálhatunk, ha tudjuk mikor érdemes megválni az ingatlantól.

Az egy dolog, hogy vesz az ember egy lakást vagy házat bérbeadás céljából. Ezzel azonban nem kevés munka van. Itt jön a képbe az ingatlankezelő szakember, aki remekül otthon van a témában. Tudja, hogy mennyiért érdemes kiadni az ingatlant, javaslatokat tesz, hogyan lehetne azt még vonzóbbá varázsolni pl. festéssel, modern bútorokkal, esetleg átalakítással.

Emellett megkeresi számunkra a megfelelő bérlőt, ezután pedig minden olyan tennivalót rábízhatunk, ami lakáskiadással kapcsolatos. A tulajdonosnak gyakorlatilag nincs más dolga, mint havonta várni a megbeszélt összeget a bankszámlájára.

És ha mindezek mellett még az Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő OKJ képzést is elvégzed, akkor házak/lakások értékét is fel tudod becsülni. Ez nem csak amiatt fontos, mert így tisztában leszel azzal, mennyiért érdemes őket eladni, hanem azért is, mert sok hivatalos ügyben szükséges ingatlanvagyon-értékelést végeztetni például hitelfelvételnél. Egy ilyen szakember ezen kívül még ingatlanbefektetési tanácsadást is végez. Egy szó mint száz, mindkét kiegészítő szakma jócskán a javadra válna, ha ingatlanos szeretnél lenni.

Hogyan kezdjem a munkát kezdő ingatlanosként?

Először is tisztában kell lenned azzal, hogy akár egy jólmenő irodához csatlakozol, akár a saját lábadra állsz, mindkét esetben vállalkozást kell indítanod. Az ingatlanközvetítő cégek nem alkalmazottként fognak téged foglalkoztatni, így tehát számlaképesnek kell lenned.

De még mielőtt belevágnál a vállalkozás indításába, érdemes készítened egy üzleti tervet. Át kell gondolnod, hogy milyen kiadásaid lesznek, mekkora tartalékra lesz szükséged, és azt mennyi idő alatt tudod összeszedni. Ha komolyan gondolod ezt a szakmát, elengedhetetlen, hogy rendelkezz pár hónapnyi tartalékkal. Ezek után jöhet a vállalkozás megalapítása, és ami nagyon fontos, keress egy hozzáértő könyvelőt.

Azt valószínűleg eldöntötted már, hogy belépsz-e egy ingatlanközvetítő céghez vagy sem. Ha igen, akkor nézz utána ezeknek az irodáknak, vegyél részt az interjúkon, és válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat.

A leggyorsabban úgy fogsz belerázódni a munkába, ha megpróbálsz kapcsolatokat építeni a tapasztalt értékesítőkkel. A legtöbbet tőlük fogsz majd tanulni, így nem árt, ha keresel magadnak egy mentort, aki segít legalább az első néhány hónapban.

Az elejétől kezdve folyamatosan fejlesztened kell magad, és a technikádat. A motiváltság és a szorgalom egyszerűen elengedhetetlen ennél a hivatásnál. Készülj fel rá, hogy az első hónapok kemények lesznek.

Szerezz be minél több személyiségfejlesztő, önismereti és motivációs anyagot, és olvasd, hallgasd őket minél többször, ha sikerélményed volt a munkában, akkor azért, ha csak kudarc ér egyfolytában, akkor meg azért.

Ha túl lendülsz a kezdeti nehézségeken, nem sokára az első eladás is összejön, utána pedig folyamatosan kezdenek majd alakulni a dolgok, és jönnek az újabb üzletek.

Hogyan válasszak ingatlanos céget, ahol dolgoznék?

Nos, ez nem annyira könnyű kérdés. Mondhatnánk azt, hogy a legnagyobb ingatlanos cégek méltán olyan híresek, de ez nem feltétlenül van így. A Google viszont a barátod, és érdemes szóra bírni. Biztosan rengeteg véleményt fogsz találni a te városodban működő ingatlanirodákról, ez pedig megalapozhatja a véleményedet. Ezen kívül pedig érdemes beszélgetésbe elegyedni az ott dolgozókkal, megkérdezni, hogy miért az adott irodát választották.

Mennyi jutalékot kapnak az ingatlanközvetítők? Mennyit keres egy ingatlanos?

Az ingatlanügynökségek általában 3%-os sikerdíjjal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy az eladási ár 3%-a őket illeti meg, amennyiben sikeres volt az adás-vétel. Ennek a díjnak nagyjából a 30%-át kapja konkrétan az értékesítő. Természetesen a jobb irodák adnak esélyt a fejlődésre, minél több ingatlant adsz el, annál jobban növekszik a jutalékod mértéke.

A szakmában dolgozók egyébként azt mondják, hogy a második félévben már lehet számítani havi 2-300.000 Ft-ra , a következő években pedig 5-700.000 Ft-os fizu is ütheti a markod havonta, a további fejlődés pedig csakis rajtad múlik. A legjobb értékesítők természetesen milliós tételekben gondolkoznak.

Egy ingatlanügynöknek milyen ruhában kell megjelennie az ügyfél előtt?

A kulcsszavak a következők: ápoltság, igényesség. Mindkét nemre egyaránt igaz, hogy az ápoltságra maximálisan oda kell figyelnünk, legyen bármilyen évszak, napszak. Kozmetikumok tömkelegéből válogathatunk, de természetesen túlzásba vinni semmiképpen sem szabad. Például nem tükröz megfelelő megjelenést a méterekre érződő izzadság szag , de ugyanúgy az erős parfüm szag sem.

Az értékesítőktől általánosan elvárt, hogy bizonyos szinten elegáns ruhákat viseljenek. A nőknél mondjuk ez alkalmi nadrágot/szoknyát jelent egy szép blúzzal, blézerrel, elegáns cipővel, aki bírja, az akár egy csinos magassarkút is magára ölthet, de csakis akkor, ha képes benne magabiztosan járni. A hölgyek esetében azért arra is oda kell figyelni, hogy habár csinosan öltözködni mindenkinek szíve joga, de ismernünk kell a határokat, semmiképpen sem szabad kihívóan megjelenni.

A férfiaknál a legjobb választás az öltöny, és az elegáns cipő, de ha még a zakótól el is tekintünk, az alkalmi nadrág, az ing és a nyakkendő is lehengerlő tud lenni.

Mit ne csináljak ingatlanosként?

Vannak szarvashibák ennél a foglalkozásnál is, amit még véletlenül sem szabad elkövetned, különben oda a jóhíred.

Először is nem minden ember alkalmas erre a munkára. Vannak olyanok, akiket például a modoruk tesz alkalmatlanná. Ha vannak kétségeid ezzel kapcsolatban, akkor érdemes kikérni az ismerősök őszinte véleményét. Természetesen kétségbe nem kell esni, azt is meg lehet tanulni, hogyan bánj az emberekkel. Egy kis tudatossággal pedig minden rossz szokás levetkőzhető. Az biztos, hogy szem előtt kell tartanod, egyetlen ügyféllel sem viselkedhetsz úgy, mint a legjobb cimboráddal, sem pedig úgy, mint az angol királynővel.

Sose felejtsd el az ügyfelet. Ahogy a mondás tartja, akinek nincs esze, legyen notesze. Hát ez ebben a szakmában hatványozottan érvényes. Annyifelé kell majd figyelned, hogy muszáj valamilyen rendszert vezetned a dologba. Naponta több ügyféllel tartod a kapcsolatot, mindenkivel másban egyeztek meg, de mindegyikükre maximális figyelmet kell fordítanod. Nem egyszerű feladat, de nincs is annál kínosabb, mint amikor az ingatlanügynökre kell várni, mert elfelejtette a találkozót.

Ne legyél bizonytalan, határozatlan. Rengeteg múlik a fellépéseden, így semmiképpen se lássák azt rajtad a kliensek , hogy döntésképtelen vagy, sokszor habozol. Ez sokat ronthat a megítéléseden, és akár azt a látszatot is keltheti, hogy egyáltalán nem is érdekel a megbízó problémája.

Semmiképpen se tűnj kóklernek. Ennek a hivatásnak is megvannak a maga szabályai, és a tárgyi feltételei is. Semmit ne vegyél félvárról, mert visszaüthet. Az eladási folyamat fontos része például a megfelelő hirdetés elkészítése, a jó hirdetéshez természetesen profi fotókra is szükség van. A fényképezéshez sose a legolcsóbb eszközöket használd. Nézz utána, hogyan készíthetsz remek képeket, és szerezz be hozzá legalább egy a te szintednek megfelelő kamerát.

Hogyan csökkentsem a kezdeti költségeimet ingatlanközvetítőként?

Felmerülő költségek:

# Képzés

Első körben egy olyan tanfolyamra érdemes jelentkezned, ami gyors lefolyású és részletekben is fizethető. Így nem kell nagy összeget kifizetned egyszerre, és néhány hónapon belül már dolgozhatsz is.

#Vállalkozási formával kapcsolatos költségek

Ahogy már írtunk róla fentebb, mindenképpen keress egy szakavatott könyvelőt, aki segíthet intézni az adózással kapcsolatos ügyeket. Már az is sokat segíthet a költségek minimalizálásánál, hogy kiválasztja számodra a legtesthezállóbb adózási formát.

#Telefon

Egy értékesítőnek szüksége van egy megbízható, igényes telefonra. A legtöbb szolgáltatónál nagyobb csomagok esetében akár részletre is kihozhatók a legújabb modellek, amelyek például már néhány profinak számító fényképezőgépet is megszégyenítenek. Így nem csak azzal spórolsz, hogy a telefont részletre veszed, de külön kamerát sem kell vásárolnod a munkához.

# Ruházkodás

Nem feltétlenül az a lényeg, hogy a legdrágább márkaboltokban vásárolj. Remekül megteszi egy mezei márka is, csak jó minűségű legyen. Ha pedig esetleg már rendelkezel elegánsabb ruhadarabokkal az előző munkádból kifolyólag, akkor nem jelent majd nagy anyagi megterhelést a ruházkodás.

# Ha van autód, de nem szeretnéd nap mint nap használni a városban való mászkáláshoz, akkor dönthetsz úgy, hogy tömegközlekedési bérletet veszel, és a könnyen elérhető helyeket inkább busszal, trolival, villamossal vagy Pesten metróval közelíted meg, ha pedig tudod, hogy aznap lesz olyan találkozód, ami már inkább a külváros, akkor pedig kocsival mész. Ezzel tudsz egy kicsit spórolni az üzemanyagon és persze az autód amortizációján is.

UTOLSÓ KÉRDÉS: Hogyan legyek sikeres ingatlanközvetítő?

Nos, ebből a cikkből nagyon sok hasznos információt a magadévá tehettél, érdemes megfogadnod a jó tanácsokat. Azonban sok mindent mondhatunk, javasolhatunk, az biztos, hogy a szakmában való érvényesülés oroszlánrésze a tiéd. Az elhivatottságot, kitartást és szorgalmat semmilyen jó tanács nem fogja pótolni.Ez egy olyan foglalkozás, ami sok munkával jár, az elejétől kezdve fejlődni kell egyrészt szakmailag, másrészt pedig az önismeretben is.

Ha elég motivációt kaptál, hogy belevágj a dologba, akkor jelentkezz gyorsan egy Ingatlanközvetítő majd pedig egy Ingatlankezelő és egy Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő OKJ-s tanfolyamra, a Centrum Oktatóközpontba.

Álomszakma lehet a virágkötő, ha jól csinálod

Previous article

Miért van szükség tűzvédelmi és munkavédelmi szakemberekre?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.