0

Egyéni jóllétünk és bolygónk állapota kölcsönösen hat egymásra. Ha mi jól vagyunk – ő is, és fordítva. Ha megszakad köztünk a kapcsolódás, nem figyelünk és reagálunk egymás jelzéseire, elidegenedünk, végül pedig mindketten elindulunk egy beteg állapot felé. A pillanatban, amikor képesek vagyunk elfogadni, hogy tágabb környezetünk szerves, mozgó, ható részei vagyunk, érdemben tehetünk az újrakapcsolódásért és visszaállíthatjuk a harmóniát. Ekkor mindketten meggyógyulunk.

Hogy ilyen egyszerű lenne az egyéni ember egészségei állapotának javítása és az ökológiai krízis kezelése? Valójában…igen.

 

A fenti folyamat hogyanjairól, miértjeiről, a tévutakról és a lehetőségekről szól Molnos Zselyke első magyar nyelven megjelent összefoglaló műve, mely az Ökopszichológia – Alapkönyv címet viseli. A szerző pszichológus, biológus, ökológus végzettségének köszönhetően teljes körű rálátással tekint az emberre, mint rendszerre és a minket körülvevő tágabb környezetre. A könyv egy hosszú belső munkának, kutatásnak, az idegen nyelvű szakirodalom teljes áttekintésének és újfajta rendszerbe foglalásának eredménye.

Választ ad például arra a kérdésre, hogy az egyén szintjén miért maradunk tétlenek tágabb környezetünk pusztulását látva, holott egyre szerteágazóbb ismereteink vannak a természet, a bolygónk válságáról. A szerző állítja, ennek oka az, hogy bár végtelen számú információnk van, ezek érzelmi feldolgozása nem történik meg. Több tíz év alatt felhalmozódott egy kollektív tudat alatti félelem, bűntudat, szorongáshalmaz. Ahogy pedig bent, úgy kint, vagyis belső zavarunk egy külső ökológiai válság formájában jelenik meg. A megoldás a fenti negatív érzelmek felszínre hozása, megosztása és elengedése lenne. A cselekvés szintjén pedig többféle egyidejű akció segítheti a harmonizáció folyamatát: fellépés a pusztító tevékenységek ellen, egy új, számunkra valóban komfortos világ építése, illetve saját tudatosságunk fejlesztése.

A szerző szavai a műről: „Elsősorban azoknak ajánlom a könyvet, akik tudatában vannak a globális problémáknak, és elindultak a tudatos viszonyulás valamely ösvényén, ugyanakkor elakadtak, s úgy érzik, hogy az a cselekvési paletta, amelyet ismernek és gyakorolnak, egyre inkább beszűkíti őket: bizonyos én-részeiknek nincs helye a „nagy tudatosságban”, hasítaniuk kell. Olyanoknak, akik szívesen elgondolkoznak azon, hogy ha önmagukat pusztítják, az mitől is lenne más, mintha ezt a természettel teszik?”

Molnos Zselyke: Ökopszichológia – Alapkönyv
HR-Line Kft., Budapest, 2016
A könyv újrahasznosított papírból és környezetkímélő nyomdai technikával készült.
180 oldal
ISBN:978-963-12-5172-2

A könyv megrendelhető a molnos.zselyke@ecopsychology.hu email címen.

Interjú az Ökopszichológiáról Molnos Zselykével

 

Föld alatti bringaverseny Kőbányán

Previous article

6 ok, ami elronthatja a sportolás élményét

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.