1

Ma Magyarországon egyre több fiatal gondolja úgy, hogy külföldön érdemes munkát vállalnia, hiszen kint a hazai bérek többszörösét is megkeresheti. Azonban nem mindegy, milyen szakmával szeretne külföldön elhelyezkedni. A Manpower Group globális felmérése szerint leginkább jól képzett szakmunkásokra van szükség, különösen szakácsokra, pékekre, hentesekre, gépészekre és villanyszerelőkre, így vendéglátós szakmával a kezedben jó esélyekkel indulhatsz. Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) oldalán uniószerte tesznek közzé álláshirdetéseket. Felméréseik szerint jelenleg a szakács a 6. legkeresettebb szakma Európában.

Mire kell figyelni a külföldi munkavállalásnál?

 
Vendéglátóipari képzéseket rengeteg iskola indít Magyarországon, a külföldi munkavállaláshoz azonban rendkívül fontos, hogy a képzés végén, sikeres vizsga esetén az iskola Europass bizonyítványt is kiállítson. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést. Az Europass bizonyítvány a magyar mellett angol, német, francia, olasz és spanyol nyelveken igényelhető.

Ha a vendéglátóiparban szeretnél elhelyezkedni, kiemelkedően fontos a nyelvtudás. Nyelvismeret nélkül nem igazán van lehetőség az elhelyezkedésre, bár sokan meggondolatlanul, nyelvtudás nélkül utaznak ki szerencsét próbálni.

Mindenképpen köss munkaszerződést! Ennek megléte kulcsfontosságú, hiszen minden munkavállalással kapcsolatos részletet ez a dokumentum rögzít. Ha bármilyen sérelem ér, csak ezzel tudsz bármilyen kompenzációt kérni.

Ha külföldre utazol munkát vállalni, győződj meg róla, hogy útleveled és személyi igazolványod is érvényes, mert mindkettő szükséges lehet. Másolat, esetenként hiteles másolat vagy hivatalos fordítás kell minden papírról: bizonyítványokról, születési anyakönyvi kivonatról, egészségbiztosításról stb.

Lehetőleg még itthon köss utasbiztosítást!

 
Keress adatokat az adott országot illetően. Légy tisztában azzal, hogy a fizetésedből mit és mennyiért engedhetsz meg magadnak odakint, hiszen hiába több a fizetés, az élet is drágább. Ha neked a pénzgyűjtés a cél, akkor csak olyan munkát szabad elvállalni, ami megéri, amiből tudsz hazahozni.

A kiutazásra, kéthavi szállásra és étkezésre mindenképp tegyél félre pénzt, hiszen a kezdeti költségeket is valamiből finanszíroznod kell.

Hol keress külföldi munkát?

 
Ha külföldön szeretnél munkát vállalni, ugyanazokkal a módszerekkel tudsz keresni, mint belföldi állásokat. Nézd meg az online állásportálok kínálatát, pl. a Dolgozom.hu által összeszedett álláskereső portálok listáját böngészd át és nézd meg, hogy melyik oldalon kínálnak külföldi álláslehetőséget.

Igénybe veheted a munkaközvetítő cégek segítségét is. Sajnos sok cég kihasználja a gyanútlan munkavállalókat, és egy szuper külföldi állás ígéretével pénzt csalnak ki tőlük. Mindenképpen nézz utána az adott közvetítő vagy állást ajánló cégnek az interneten. Az internetes fórumokon sok átverős cégről lehet olvasni, információkat gyűjteni. Érdemes olyan cégeket választani, melyek több éves múlttal rendelkeznek, és jól leinformálhatóak, mint a KG International Kft. vagy az EUWORK Munkaközvetítő és Tanácsadó Kft., illetve érdemes átnézni ezt a listát is.

Mindenképpen készítsd el idegennyelvű önéletrajzodat, melynek részletesnek, jól áttekinthetőnek és aktuálisnak kell lennie. Az első interjúra még Magyarországon sor kerül, ahol feltérképezik nyelvtudásodat, szakmai tudásodat, tapasztalataidat.

Bubbles Stories – Egy hely, ahol bármi megtörténhet.

Previous article

VR szemüveg gyerekeknek, ami tanít?

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] Ma Magyarországon egyre több fiatal gondolja úgy, hogy külföldön érdemes munkát vállalnia, hiszen kint a hazai bérek többszörösét is megkeresheti. A Manpower Group 2015-ös, globális felmérése szerint leginkább jól képzett szakmunkásokra van szükség, különösen szakácsokra, pékekre, hentesekre, gépészekre és villanyszerelőkre. Fontos azonban, hogy bármennyire is vonzóak a nyugati bérek, és az ismerősöktől hallott történetek, mindenképp informálódj a lehetőségekről, veszélyekről is. További segítséget, és tippeket a témában itt, a Nőihír.hu portálon találsz. […]

Comments are closed.

More in Oktatás