0

– Lábfétis, plüssállatok, koszos tornacipők – meddig tart a perverzió?

Könnyen rábélyegezzük az emberre, hogy perverz, ha a saját vágyképletünktől eltérő úton jut el a csúcsra. Van, akinél az orális szex már kiveri a biztosítékot, és van akinek sokkal “messzebbre” kell mennie, hogy megélhesse a vágyat. Csörgits Kinga szexuálterapeuta elárulja, hogy mi számít perverziónak és mi nem.

A Wikipédia szerint a perverzió olyan viselkedésforma, mely eltér a normálistól. A 20. században főleg vallási értelemben számított az ember perverznek, tehát ha áttért egy olyan vallásra, amely nem számított elfogadottnak a korban. Ma főleg szexuális értelemben használjuk a kifejezést.

Minden elfogadható, amíg nem okoz kárt a másik félnek

“Mindenkinek van egy egyedi orgazmus-elérési útvonala, ami akár perverziónak is számíthat, és ez teljesen rendben van.” – kezdi Csörgits Kinga, szexuálterapeuta. “Úgy kell elképzelni, mint egy skálát, ahol vannak sztenderdebb példák, meg extrémebb kilengések. A spektrum határai addig tartanak, ameddig még nem számít bűncselekménynek az adott vágy, amíg a másik embernek nem okoz testi-lelki kárt. Minden elfogadható és alapvetésként is kell értelmezni egy határig.”

Perverzió és szégyen gyakran együtt jár

A szakember szerint minden embernek lehetnek elakadásai a saját perverziója szintjén, amin érdemes dolgoznia. “Minél bonyolultabb valakinek a vágyképlete, annál nagyobb szégyent élhet át.

Volt egyszer egy ügyfelem, akinek az volt a problémája, hogy nem tudta orálisan kielégíteni a párját, mert zsigeri undort érzett tőle. A köztudatban az orális szex alap dolognak számít, az ő szemszögéből azonban a legdurvább perverzió lett volna a szájába venni a párja nemi szervét.

Van, hogy úgy érkezik meg valaki hozzám, hogy a mesefigurákra, vagy a fehér koszos tornacipőkre izgul.

Teljesen mindegy, ha szégyelli magát, akkor azt meg kell dolgozzuk. Ha az illető a szégyene ellenére is képes szakemberhez fordulni, ő egy hatalmas lépést már megtett a gyógyulása felé, hogy kiderítse honnan ered a szégyen, miért alakulhatott ki ez a perverziója.”

“Beszélünk általánosságban a szexről, a pornókategóriákról, de arról nem, hogy egyénileg kinek hogy néz ki a szexualitása, és ez elakadásokhoz vezethet.” – vélekedik a szakember.

A dolgot pedig csak tetőzi, hogy számtalan olyan szexuálpszichológus praktizál, akik csak rontanak a helyzeten. “Sajnos volt időszak, hogy heti szinten jöttek hozzám más szakemberektől, mert megszégyenítették őket a perverziójuk miatt.

Úgy gondolom, hogy a jó terapeuta csak akkor tud végigkísérni az úton, ha azt az utat ő maga is megjárta. Azt tapasztalom, hogy a mainstream szexuálpszichológusok sok jó tippet adhatnak, de egy perverzió mögött meghúzódó bonyolultabb lelki képlettel nem nagyon tudnak mit kezdeni.”

Pejoratív értelemben használjuk, mégis valahol mindenkinek van perverziója. És ez teljesen rendben van így addig, amíg a másik félnek nem okozunk vele sérülést.

Intimitás a karanténban – így őrizzük meg a vágyat a négy fal között

Previous article

Miért fontos, hogy legyen mindenhol defibrillátor?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.