defibrillátor
0

A defibrillátor egy olyan orvosi készülék, mely elektromos áram keltésére alkalmas. Az elektromos impulzus segítségével a szív ritmusbéli zavarai pillanatok alatt megszüntethetőek. A defibrillátort a kórházon kívüli szívmegállások számainak csökkentésére fejlesztették ki, mely a munkahelyek és a közterületek nagyrészénél szerencsére már megtalálható.

 

A defibrillátornak félautomata és automata típusai vannak. Az automata defibrillátorok nemzetközileg elismert rövidítése az AED, ami igazából az automata típusra utal, de mindkettőre használatos.  A kétféle eszköz működése szinte teljesen megegyezik. A különbség annyiban rejlik, hogy míg az automata készülék aktiválása után visszaszámol és önmaga adja le az elektromos áramot, addig a félautomata esetében az analizálás után a Shock gomb megnyomása szükséges. Magyarországon a félautomata verzió az elterjedtebb.

 

Ha defibrillátor készüléket tervezünk vásárolni többféle szempontot is figyelembe kell vennünk, ugyanis folyamatos fenntartása esetleges plusz költséget jelenthet. Azonban fontos, hogy megfelelő karbantartás alatt álljon a készülék és naprakészen tartsuk. 

De mik azok a konkrét szempontok, amire a defibrillátor vásárlás előtt oda kell figyeljünk?

  • kedvező-e az ár-érték arány? tartalmazza-e az ár a hordtáskát?
  • hány év jótállás van a készülékre?
  • hány évig működik a készülék a gyári akkumulátorával?
  • milyen gyakran kell cserélni az akkumulátort?
  • mi az elektróda lejáratának ideje?
  • szükség esetén milyen gyorsan tudunk csere elektródát vásárolni?
  • a készülék éves felülvizsgálatát tartalmazza-e az ár?

 

Miért lényeges ennek a megléte, illetve a megfelelő minőségű oktatás hozzá? 

A baj bárhol és bármikor bekövetkezhet, a szituációra való hatékony, gyors és helyes reagálás pedig életeket menthet. A defibrillátor használatának oktatása az elsősegélynyújtó tanfolyamokon rendkívül egyszerűen elsajátítható. Az oktatások olyan tudást biztosítanak, ami a hétköznapokban alkalmazható elméleti és gyakorlati tudás egyaránt ad. 

 

A képzések a defibrillátor használatán felül, a felnőtt újraélesztés és eszméletvesztés ellátásának problémáit érinti. A képzés 4 alkalmat ölel fel. Egy alkalom időtartama 45 perc. A képzés sikeres teljesítése után a résztvevők felnőttképzési tanúsítványban részesülnek.

Lábfétis, plüssállatok, koszos tornacipők – meddig tart a perverzió?

Previous article

Milyen gyakran mossunk hajat?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Egészség