0

Egy munkáltatónak hatalmas felelősség nyomja a vállát. Elég csak azt figyelembe venni, hogy felelősséggel tartozik az alkalmazottai iránt, hiszen az ő feladata, hogy biztosítson számukra egy munkahelyet, ahol megfelelően védve vannak az esetleges balesetektől, és a foglalkozásból eredő megbetegedésektől. Ha pedig sajnálatos módon olyan baleset történik, amely megfelelő eszközökkel, intézkedésekkel megelőzhető lett volna, akkor a munkáltató elég magas összegű büntetések és akár egyéb szankciók elé is nézhet.

Természetesen egy cégvezetőnek nem kell mindenben profinak lennie, így ebben a kérdésben sem kell feltétlenül a törvény minden betűjét ismernie. Éppen elég ha foglalkoztat egy munkavédelmi technikust és egy tűzvédelmi előadót. Ezek a szakemberek tökéletesen képben vannak abban, hogy mit kell teljesítenie az adott munkahelynek ahhoz, hogy a sajnálatos eseteket és egyben a büntetéseket is elkerülje.

Azt is tudni kell azonban, hogy a törvény értelmében a legtöbb cégnek nincs ez alól kibúvó, tehát nem választható opció, hogy foglalkoztat ilyen szakembereket vagy sem. A nagyobb cégek sokszor felvesznek fix állásba egy munkavédelmi technikust illetve egy tűzvédelmi előadót, ugyanis a szakembernek akad annyi munkája az adott cégnél, ami megköveteli, hogy főállásban tevékenykedjen. De nagyon sok munkavédelemmel és tűzvédelemmel foglalkozó vállalkozás is működik, hiszen a kisebb cégekkel is foglalkoznia kell valakinek, és mivel belőlük is akad rengeteg, ráadásul saját vállalkozásban magunk szabhatjuk meg a díjakat, így többen inkább ezt a módszert választják.

Mit csinál egy munkavédelmi technikus?

A munkavédelmi technikus feladata, hogy feltárja a munkahelyen leselkedő veszélyeket, kockázatokat, azokat értékelje, és kidolgozzon egy tervet arra, hogy hogyan lehetne biztonságos munkavégzési feltételeket biztosítani az ott dolgozók számára. Többféle szolgáltatást is vállal egy ilyen szakember, például összeállítja a munkavédelmi oktatás tematikáját, akár munkavédelmi oktatást is tart. De a tevékenységei közé tartozik még a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz munkavédelmi üzembe helyezése, a biztonsági felülvizsgálatok illetve a munkabalesetek kivizsgálása is.

Mit csinál egy tűzvédelmi előadó?

A tűzvédelemmel foglalkozó szakemberek feladata például elkészíteni a tűzvédelmi szabályzatot, amit természetesen folyamatosan felül kell vizsgálni és karbantartani. A munkahelyhez kapcsolódó épületeket be kell sorolniuk tűzveszélyességi és kockázati osztályokba. Emellett a tűzvédelmi oktatás tematikájának kidolgozásával, sőt magával az oktatással is foglalkoznak ezek a szakemberek. Mindezek mellett a tűzriadó terv kidolgozása és annak folyamatos felülvizsgálata is a tűzvédelmi előadók szolgáltatásai közé tartozik.

Milyen árakkal dolgoznak a munkavédelmi és tűzvédelmi szolgáltatók?

Ha szeretnénk megbízni egy alvállalkozót, akkor két lehetőségünk van, folyamatos szerződést kötünk vele, és havi díjat fizetünk neki az elvégzett feladatokért, vagy pedig esetenként vesszük csak igénybe a szolgáltatásait. Ha a havi díjas opciót választjuk, akkor az árat a munkavállalók száma, és az épületeink veszélyességi osztálya határozza meg. Nagyjából 20.000 Ft-tól kezdődnek a havi díjak.

Ha eseti megbízásokat adunk a vállalkozónak, akkor például egy munkavédelmi kockázatértékelést kb. 40.000 Ft-ért vehetünk igénybe, a tűriadó terv elkészítése általában 14.000 Ft körül mozog, a veszélyes gépek üzembe helyezését kb. 5000 Ft/gép áron kínálják, egy tűzvédelmi szabályzat elkészítése pedig kb. 40.000 Ft-ra rúg.

Hogyan lehet belőled is munkavédelmi technikus vagy tűzvédelmi előadó?

Nem kell hozzá mást tenned, mint elvégezni a megfelelő OKJ-s képzést. Sőt, érdemes akár mindkét szakmát kitanulni, tudniillik akkor máris a duplájára nő a kínált szolgáltatásaid köre.

A Centrum Oktatóközpontnál Munkavédelmi technikus OKJ tanfolyam akár 7 hónap alatt is elvégezhető, és ami a legjobb, nem kell emiatt korábban ott hagynod a jelenlegi munkahelyedet, ugyanis kéthetente hétvégén tartják az órákat.

A tűzvédelem esetében először egy Tűzvédelmi előadó OKJ-s tanfolyamra kell jelentkezned, amely hasonló feltételek mellett 6 hónap alatt teljesíthető, majd ezután lehetőséged van továbbképezni magad Tűzvédelmi főelőadóvá, sőt, a két képzést akár egyben is elvégezheted, így még spórolhatsz is egy kicsit a tanfolyam díján.

Ha szívesen dolgoznál a munkavédelem és a tűzvédelem területén, akkor mindképpen érdemes belevágnod egy saját vállalkozásba, hiszen a törvényekben általában inkább szigorítások tapasztalhatók ezen a területen, ami azt jelenti, hogy több szakemberre lehet szükség majd a jövőben. Attól tehát nem kell félned, hogy egyszer majd munka nélkül maradsz, mivel a biztonság mindig is sarkalatos pontja marad a munka világának.

Kezdő ingatlanos kérdése: Milyen a jó ingatlanközvetítő?

Previous article

Amit nem tudtál a segédkönyvtáros szakmáról – elég ellentmondásos foglalkozás

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.