0

Manapság már köztudott, hogy a finomított búzaliszt nem tartozik az egészséges alapanyagok közé. Ez főképp annak köszönhető, hogy a liszt előállításakor pont a búzaszemek legértékesebb tápanyagokat tartalmazó részeit távolítják el, ez pedig a héj és a csíra. Ami marad, az a magbelső, mely főképp szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, és a kizárólag ebből készült liszt tápanyagtartalma nem olyan magas, mint a teljes kiőrlésű liszteké, ahol a gabonaszem minden részét hasznosítják. Természetesen ez már egy elég régi ”felfedezés”, és azóta már különböző teóriák meg is cáfolták a teljes kiőrlésű liszt egészségre gyakorolt jótékony hatásának elméletét. Most azonban nem azt szeretném kielemezni, hogy melyik félnek is van igaza, hanem más alternatívákat szeretnék megismertetni. Ha lisztről van szó, nem muszáj a búzára korlátozódnunk. Elképesztő, hogy hány féle növényből készül liszt manapság. Egy laikus vásárlót igen könnyen elbizonytalaníthat ez a hatalmas választék. Most nézzünk meg néhányat, amelyek könnyen beilleszthetőek az étrendünkbe.

Rozsliszt:

A rozslisztnek számtalan pozitív tulajdonsága van. Tápanyagtartalmát nézve kevesebb szénhidrátot, de több rostot és ásványi anyagot tartalmaz, mint a búza finomliszt. Számos területen jótékony hatással bír az emberi szervezetre, pl. a bélműködést vagy a koleszterinszintet tekintve. A magas rosttartalomnak köszönhetően hosszan biztosítja a teltségérzetet, így az energiát is szervezetünk számára. Olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a B1-vitamin, a niacin vagy a kalcium. Főképp kenyér illetve különböző pékáruk sütéséhez használják.

Kókuszliszt:

Sokak számára meglepő lehet, de kókuszból nem csak olajat sajtolnak, hanem lisztet is őrölnek, méghozzá úgy, hogy a kókuszdió húsát megszárítják, zsírtalanítják, majd pedig finomra őrölik. A kapott őrlemény kinézetre nagyon hasonlít a fehér búzalisztre, tulajdonságaiban és tápanyagtartalmában viszont eléggé eltér attól. Az egyik legszembetűnőbb dolog például, hogy rengeteg vizet (akár 2-3-szor annyit, mint a búzaliszt) képes felvenni. Rosttartalma kimagasló, 30-40% körül mozog, ennek köszönhetően hosszantartó teltségérzetet okoz. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, E-vitamint és B-vitamint is. Cukorbetegeknek és gluténérzékenyeknek is ajánlott. Főképp édes tészták és sütemények készítésére alkalmas kókusz aromája miatt, de természetesen kísérletező kedvűeknek is jó alapanyag lehet.

Lenmagliszt:

Nem kifejezetten nevezhető lisztnek a lenmagliszt, hiszen sem kinézetre sem állagra nem hasonlít. Igazából ez a lenmag zsírtalanított, megőrölt formája. Talán azzal tisztában vagyunk már, hogy a lenmagnak mennyi jó tulajdonsága van. Na, hát ez a lenmaglisztben is megvan, és az hogy ez egy őrlemény, még plusz pontot is jelent neki. Sokan nem tudják, de nincs értelme egy kanál lenmagot csak úgy lenyelni, hanem alaposan szét kell rágni ahhoz, hogy az értékes tápanyagokat szervezetünk el is érhesse, hiszen a lenmag külső héján még a gyomorsav sem tud áthatolni. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz ez az apró kis magocska és a belőle készült liszt is, ilyenek például a telítetlen omega-3 zsírsavak, kálium, magnézium, foszfor, kalcium, B-, A- és E-vitaminok és még sorolhatnám. Érdemes tehát akár önmagában is fogyasztani, esetleg kefirbe, müzlibe téve, de használják kenyér illetve pékáruk sütéséhez is. Szinten a gluténmentes lisztek közé tartozik magliszt lévén.

Zabpehelyliszt:

A zabszemekből gőzöléssel majd lapítással előállított zabpehelyből is készítenek lisztet. Ez az őrlemény magas rosttartalommal rendelkezik és gazdag többféle vitaminban illetve ásványi anyagban, mint például a B-vitamin, cink, magnézium, kalcium, vas, foszfor és réz. Mindezeknek köszönhetően jótékony hatással van az emésztőrendszerre, és ahogy ez előbb felsorolt lisztek, úgy ez is sokáig fenntartja a telítettség érzését, ami segíti az elhízás elkerülését. A zabpehelyliszt rendkívül sokoldalúan hasznosítható, bármit sűríthetünk vele, amihez eddig fehérlisztet használtunk. Készíthető belőle kenyér, zsemle és sütemény is. Alapvetően gluténmentes, azonban gluténérzékenyek csak olyan fajtát vásároljanak belőle, aminek a csomagolásán ezt fel is tüntetik. Sok esetben a gyártása és csomagolása olyan helyen történik, ahol egyéb gabonákat is feldolgoznak, így nagy eséllyel szennyeződik gluténnel a liszt, ezért kell odafigyelni a vásárlásnál.

 

Remélem, kellőképpen felkeltettem a kíváncsiságot, és minél többen kezdenek kísérletezni ezekkel reform alapanyagokkal, szerintem találni fogtok közte kedvetekre valót.

12 romantikus film egy meghitt hétvégére a pároddal 3. rész

Previous article

12 romantikus film egy meghitt hétvégére a pároddal 4. rész

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Egészség