0
Igazán jó tapasztalatokkal zárhattuk az idei SZIN-t, hiszen a magyar előadók színe-java mellet felkapott külföldi fellépők koncertjén is részt vehettünk. De kezdjük az elejéről.

 
Energikusan indított az idei SZIN, szerdán ugyanis a Nagyszínpadon a Margaret Island, Majka & Curtis, a WellHello, és a Halott Pénz négyesével csaphattunk bele a lecsóba.

Szerdai naphoz képest igen sokan belevetették már magukat a nyár utolsó nagy fesztiváljának forgatagába. Mindeközben ha egy kis stílusváltásra volt szükségünk, könnyűszerrel átsétálhattunk a Captain Morgan Arénába, ahol inkább a zúzósabb irányvonal diktált a Depressziónak, Roadnak és az Alvin és a Mókusoknak köszönhetően. Itt jegyezném meg, hogy én külön örültem neki, hogy a sátorozók melletti színpadot idén inkább kihagyták. Egyrészt sosem esett túl jól, amikor a Nagyszínpadtól át kellett baktatni a fesztivál másik csücskébe, másrészt emlékeim szerint a hangosítás sosem volt az igazi. Általában mindig az Alvin koncert vonzott oda, de az elmúlt évekből csak arra emlékszem, hogy feltűnően halk volt a buli.

A csütörtöki koncertek közül számomra az abszolút top 1 a Brains volt. Mint mindig, most is hihetetlenül pörgős, ugrálós, megőrülős koncertet adtak, kár lett volna kihagyni.

A pénteki napot a Nagyszínpadon a Magna Cum Laude és a Quimby uralta. Mint máskor, most is nagyon sokan voltak kíváncsiak rájuk. Részemről inkább a Quimbyt favorizálom, akik szokásukhoz híven igazai örömzenélést hajtottak végre a színpadon. Az est talán legismertebb és legjobban várt előadója Aron Chupa volt, akit számomra érthetetlen módon a Captain Morgan Arénába osztottak be. Így ha valaki nem érkezett időben, már csak a sátron kívül rophatta, és várhatta, hogy mikor csendül már fel végre az I’m an Albatraoz című gigamega sláger. Nagy sajnálatomra én is ebbe a táborba tartoztam. Ugyanezzel a kifogással kell élnem az Irie Maffia tekintetében is, akiket pedig a JATE Klub – Burn Arénában láthattunk. Azt hiszem, hogy nem olyan sok zenekar van kis hazánkban, aki ennyi tagot számlálna, így mint az eddigi években is, arra számítottam, hogy a Nagyszínpadon lesz a helyük, nem is beszélve a népes rajongótáborról, akik így beszorultak egy a tömeghez képest kicsi, full levegőtlen sátorba. Ennek ellenére hatalmas bulit nyomtak, de ez már elvárt és egyben megszokott dolog tőlük.

A fesztivál két leghíresebb fellépője és a szombati este csúcspontja volt Jasmine Thompson utána pedig Kwabs koncertje. Nagy pluszpont a SZIN-nek, hogy két ennyire aktuális, felkapott sztárt hoztak nekünk. Jasmine Thompson, aki saját Youtube csatornájának köszönhetően vált híressé, szinte csak most kezdte karrierjét. Néhány éve figyelt fel rá Robin Shulz, majd 2014-ben el is készült közös számuk a Sun goes down, amiből hatalmas sláger lett. Ez a fiatal lány elkápráztatta a SZIN közönségét eszméletlen hangjával, és természetesen minden felkapott és kevésbe felkapott számot is eljátszott, amit csak vártunk tőle.

A koncerteken kívül persze számos egyéb programon is részt vehettek a fesztiválozók, ahogy minden évben. Az új kezdeményezésnek mondható Re:kocsma például nekem nagyon bejött. A SZIN már évek óta próbál tenni a környezettudatos fesztiválozásért. Az ehhez szükséges munka elismeréseképpen pedig még 2009-ben megkapta (eddig egyedüli magyarként) a Greener Festival Awards díjat. Az idei újítás, a RE:kocsma keretében kipróbálhattuk az ehető kanalat, a jégpoharat, a szalma szívószálat, sőt ECOTOI tiszta WC-t is lehetett használni. Egy ekkora rendezvény után nem kevés mennyiségű szemét összegyűlik, így elég nagy dolog, és nagyon helyes is, hogy sok minden más mellett, erre is szánnak időt, pénzt, energiát.

Az egyik nagy, mindenkit érintő változtatás volt idén a FestiPay rendszer, vagyis hogy kitiltották a készpénzt a fesztivál területéről. Ezzel már próbálkoztak pár éve az akkori szervezők, de emlékeim szerint kudarcba fulladt a dolog. Kicsit tartottunk is tőle az idén, de végülis elmondható, hogy gördülékenyen mentek a dolgok. A legelső belépést leszámítva nem emlékszem hatalmas sorban állásokra, hogy feltölthessem a kártyámat.

 

Összességében az idei SZIN egy összeszedett, jól szervezett, élménydús rendezvény volt. Úgy gondolom, nagyon is megérte eljönni, és a szervezőknek azt kívánom, hogy csak így tovább a jövő évre.

FOTÓKAT KÖSZÖNJÜK A SZIN.ORG-NAK

Aradszky László mellett felsorakozik az erősítés

Previous article

Amikor a nő hajtja a kerékpárt

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.