0

Szülés után sokak életében hamar eljön a pillanat, amikor úgy döntenek, hogy itt az ideje visszatérni a munkaerőpiacra. Sokan visszamennének a korábbi munkahelyükre, de ott esetleg már nem várják őket. Olyan is van, akinek a szakterületén néhány hónapos, nemhogy néhány éves kihagyás is óriási hátrányt jelent, kiesett a munkából. És persze olyan is akad, aki szeretne karriert váltani.

Nem segít az sem, hogy az ember lánya ilyenkor sokszor fáradt, túlterhelt és a szabadideje olyan kevés, hogy nincs is. Lehet, hogy már ki is néztél néhány szakkönyvet vagy egy tanfolyamot, de úgy érzed, hogy soha nincs időd nyugodtan leülni olvasni, tanulni.

De semmi pánik, ez is csak egy olyan helyzet, mint a többi, amit valahogy meg kell oldani.

 

Első lépés: megfigyelés

 

Nagyon nehéz, talán lehetetlen is lenne, hogy minden nap legyen egyszerre több nyugodt órád tanulni. Valószínűleg inkább sok kicsi, elaprózódott idő van a napodban. Például utazás közben, sorban állva, főzés közben, stb.

Sokszor úgy érezzük, hogy ezekre a pár percekre nem is érdemes elővenni az olvasnivalót, mert mire felvesszük a szálakat, már szaladnunk is kell tovább.

Ha ezen nincs most lehetőséged változtatni, akkor kezeljük egy adottságként, dolgozzunk ezzel tovább.

Körülbelül egy hétig próbáld meg megfigyelni, hogy milyen holtidők vannak a napodban, amikkel eddig nem igazán kezdtél semmit. Most csak vedd észre, amikor itt-ott néhány perced szabaddá válik. Ha belefér, jegyezd fel valahova, akár a telefonodba, de az is bőven elég, ha csak egy pillanatra megállsz és tudatosítod magadban, hogy hol vagy, mit csinálsz, körülbelül mennyi perced van.

 

Második lépés: lézerfókusz

 

A kicsi időket azért nem szeretjük kihasználni tanulásra, mert nem látjuk értelmét ilyen rövid időre belefogni a feladatba, nem tudunk a témában elmélyedni. Ezt néhány egyszerű lépéssel ki lehet cselezni.

1. Egyszerre mindig csak egy könyvet/cikket olvassunk, mert így bár az időnk szétdarabolódik, de a gondolataink egy téma körül fognak forogni, legalábbis ami a szakmai életünket illeti.

2. Érdemes az adott könyvet mindig magunknál tartani, hogy bármikor elő tudjuk venni.

3. Jó, ha minél gyakrabban kézbe vesszük a könyvet, akár naponta többször is, még akkor is, ha csak néhány percre. Így mindig az aktív módban lévő agysejtjeinkben tartjuk a témát. Ha csak minden héten egyszer nézünk bele, akkor valóban el fogjuk felejteni, hol is tartottunk korábban, de ha naponta többször, akkor ezzel nem lesz gond.

4. Jelöljük meg a fontos részeket. A jelölés lehet egy felkiáltójel, csillag, bármi. Nem kell folyton jegyzetelni, vázlatot írni, hiszen ezekben a pár perces lopott időkben nem is lenne erre lehetőségünk.

5. Hetente/kéthetente egyszer próbáljunk egy kicsit hosszabb időt szakítani magunknak, amikor a jelölések alapján írunk egy rövid vázlatot. Ezt időzítsük akkorra, amikor tényleg le tudunk ülni nyugodtan egy kicsit hosszabb időre.

 

Érdemes kipróbálni, ha pedig szeretnél többet tudni arról, hogyan lehet szövegeket gyorsan és hatékonyan feldolgozni, nézd meg az oldalunkon a LiteraGo tréninget!

 

 

Káoszból a rendbe

Previous article

Az Otthonszervezés hatásai

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.