0

2019. október 11-13-ig kerül megrendezésre hatodik alkalommal a budapesti kolbászfesztivál, a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok, nosztalgia és mulatós zenei előadások várják a látogatókat. A 10 hektáros területen rengeteg program és látványosság várja a kolbászkedvelőket 3 napon át.

A Disznótoros Kolbászfesztivál egy hétvégére a vidéket hozza el Budapestre. Három napon át tart majd az óriási kolbászvásár, ahol 250 féle háztáji kolbászból lehet válogatni.

Az ország minden pontjáról érkeznek kolbászkészítők, sőt még a határon túlról is. Ezen kívül hurka, szalonna, sonka és mindenféle disznótoros készítmény, házi sajtok, fűszerek, kürtőskalács, sütőtök, méz, lekvár, és sok más háztáji termék lesz kapható a budapesti kolbászfesztiválon. Csupa boltban nem kapható kézműves finomságok, melyeket közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni nálunk.

A Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont területein három kolbász utca, Sajt és fűszer utca, Kézműves utca és Vásártér várja a jóféle háztájira éhes pesti népeket. Ha tele a has, akkor jöhet az ital! A Disznótoros Kolbászfesztiválon pálinkafőzdék, sörfőzdék és borászatok itatják majd kiváló minőségű italaikat. A hagyományőrző disznóvágás bemutatókon régimódi stílusban mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medencei hagyományt. A disznóvágás bemutatókon meg lehet majd kóstolni a szervező szúrópálinkáját is!

A Disznótoros Kolbászfesztiválon kiemelt szempont a kolbász minősége

Ez nem a szójás kolbászok fesztiválja! A budapesti kolbászfesztiválon ételminőség ellenőr végez munkát, aki az étel minőségén kívül a maximalizált árak betartását is folyamatosan ellenőrzi. Kolbászfesztiválunkon a termelői piacok árszínvonalával lehet számolni, ami a boltok árát meg sem közelíti.

Ami a lényeg: a háztáji adalékanyag és tartósítószer-mentes, hagyományos füstöléssel készült kolbászok minősége fényévekkel van a nagyüzemi kolbászok előtt! Sült kolbászt és mindenféle disznótoros ételt, frissen készítenek a helyszínen hazánk legjobb kitelepülő vendéglátói. A frissensült húsételek árát maximalizáljuk: 650 Ft/10 dkg! Népszerű vacsora a „Disznótoros sültkolbász menü1.700 Ft-ért: nagy sültkolbász, mustárral, kenyérrel és kovászos uborkával. Kiváló minőség, megfizethető áron!

Ha már „disznótoros” a budapesti kolbászfesztivál, akkor nem maradhatnak el a nálunk szokásos 100% hagyományőrző módon végzett disznóvágás és disznó feldolgozás bemutatók. A „Disznótoros Sátor”-ban és a „Békéscsabai Tájház”-nál élő disznófeldolgozás bemutatót láthatnak minden nap az érdeklődők. A kivéreztetett disznókat egyenként 4 órás bemutatók során dolgozzák fel a mészárosok, bemutatva minden disznótoros műveletet a kolbászkészítéstől a zsír kisütésig.

Élőben láthatja a budapesti közönség, hogyan vágtak disznót és készítették a kolbászt és minden más disznótoros ételt a nagyapáink. Természetesen az igazi Csabai Kolbászt is meg lehet majd kóstolni, stílszerűen a 120 éves Csabai Tájházban. Meg is lehet vásárolni számos Békés megyei kolbászkészítő füstölt kolbászát és disznótoros termékeit a budapesti kolbászfesztiválon. Töltsék fel a spájzukat télire!

A Disznótoros Kolbászfesztivál a családok ideális rendezvénye. Mint ilyen, rengeteg ingyenes gyerek és felnőtt programmal várjuk a látogatókat. Valljuk, hogy a budapesti kolbászfesztiválunk az ország legjobb ár-érték arányú fesztiválja! Ingyenes a parkolás, díjmentes a WC-mosdó használat, ingyen szállítják a látogatókat az alacsonypadlós Fesztiválbuszok a fesztivál teljes nyitvatartása alatt folyamatosan, a Vasúttőrténeti Park és a Nyugati-Pályaudvar között oda-vissza. 

Vegyék igénybe a DÍJMENTES „Fesztiválbusz”-t, mely a kolbászfesztivál teljes nyitvatartási idejében, folyamatosan szállítja a látogatókat a Nyugati-Pályaudvar és a Vasúttörtépneti Park között, oda-vissza.

Ingyenes gyerekprogramok sora

Állatsimogatók rengeteg állatkával, népi játszótér 30 játékkal, íjászat, jurta, arcfestés, kovácsolás és más népi mesterségek kézműves foglalkoztatói, terepasztal és vasútmodell kiállítás. Az idei Disznótoros Kolbászfesztiválon másodjára kerül megrendezésre a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás, a Kandó terem melletti épületben. A régi mezőgazdasági termelőeszközöket nem csak nézhetik a gyerekek, hanem kukoricát morzsolhatnak és darálhatnak, tököt pucolhatnak. Ezután a terményeket az állatkarámokban lévő szelíd állatokkal meg is etethetik a kezükből. Igazi falusi hangulat lesz a Csabai Tájház környékén!

Ingyenes felnőtt programok sora

Az Orient csarnokban oldtimer autó és motor kiállítás, antik vasúti kocsik interaktív látogatása. A nagy parkban díjmentes mozdonyforgatózás, oldtimer traktor és stabil motor interaktív kiállítás, ragadozómadár röptetés, gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsi kiállítás Európa legnagyobb vasúttörténeti parkjában.

Egész nap folklór zenei és néptánc előadások lesznek láthatók a Disznótoros és az Orient színpadokon, a mozdony körfűtőházban, illetve az előtte lévő Disznótoros Sátorban. Pénteken „Disznótoros Mulatság”, szombaton „Bulizik a mozdonygarázs”, vasárnap „Nosztalgia Táncdal Est” keretében nótázhat együtt a közönség a régi klasszikusokkal, bulizhat a hagyományőrző mulatós zenekarokkal, néptánc csoportokkal együtt táncolhatnak a gyerekek a táncházi előadásokon. A fesztivál területén itt-ott hagyományőrző zenészekkel is találkozhatnak a parkokban sétálgató látogatók.

Kóstolás és ajándékok

Naponta az első ezer látogató ingyenes Sápi gyümölcsbor kóstolót kap ajándékba. A vásárolni szándékozók a három kolbász utcában, a „Sajt és fűszer utca”-ban és a „Vásártér”-en díjmentesen kóstolhatnak. Az Orient csarnokbeli zenés programok szüneteiben Disznótoros Kolbászfesztiválos pólókat és kolbász-pálinka ajándékcsomagokat osztogat majd a műsorvezető a látogatóknak. Lesz ismét a Disznótoros Kolbászfesztivál logójával ellátott söröspohár akció! A fesztivál pénteki napján minden nyugdíjas jegy mellé ajándék söröspoharat adunk. Hol lehet átvenni a söröspoharakat? Az Orient csarnokban lesz egy faház, melyre rá lesz írva: „söröspohár pont” Tehát ne dobják el a nyugdíjasok a belépőjegyüket, mert pénteken ezzel tudják elkérni az ajándék söröspoharukat. Ha más is szeretne Disznótoros Kolbászfesztivál logóval ellátott söröspoharat magának, az a söröspohár pontokon vagy a kézműves sörfőzdék standjainál 500 Ft-ért megvásárolhatja.

Világszenzáció!

100% hagyományőrző disznóvágás és feldolgozás bemutatók mindhárom napon, a Víztorony Parkban és a Disznótoros sátorban is. A bemutatókon résztvevő hagyományőrzők mind népviseletben és hagyományőrző eszközökkel dolgozzák fel a kivéreztetett malacokat: 126 éves cséplőgépbe felül adagolják majd az aratók a búzakévéket, az alul kipotyogó szalmán a kézi tekerős perzselővel megperzselik a malacot a böllérek. Az egyenként 4 órás disznófeldolgozás bemutatók során, a malacot a fülüktől a farkáig feldolgozzák. Teljesen hagyományőrző módon mutatjuk be ezt a szép Kárpát-medence népi hagyományt!

Disznóvágás bemutatók

Disznóvágás bemutatók PÉNTEKEN:

 • 13:00-17:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 14:00-től traktor indítások a Tájháznál
 • 16:00-tól cséplés 127 éves csélpőgéppel

Disznóvágás bemutatók SZOMBATON:

 • 10:00-14:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Víztorony Pakban
 • 12:30-16:30 disznóvágás és disznó feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 09:30-tól Oldtimer traktor indítások
 • 13:00-tól Oldtimer traktor indítások
 • 15:00-15:30 Aratóknak muzsikálnak
 • 15:30-tól cséplés 127 éves cséplőgéppel

Disznóvágás bemutatók VASÁRNAP:

 • 10:00-14:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Víztorony Pakban
 • 12:00-16:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 09:30-tól Oldtimer traktor indítások
 • 11:00-12:00 Disznótoros Dixiland körbe muzsikálja a Víztorony Parkot
 • 13:00-tól Oldtimer traktor indítások
 • 14:00-15:00 Marching Jazz Band a Békéscsabai Tájháznál muzsikál
 • 15:30-tól cséplés bemutató 127 éves cséplőgéppel

A disznóvágás bemutatók vér és malacvisítás mentesek lesznek. A kivéreztetett malacot egy ZUK kisteherautó platóján fogják behozni a disznóvágás bemutató helyszínére: traktor kiállítás. A disznóvágás bemutatót egy búzacséplés bemutató fogja megelőzni, 125 éves cséplőgép és oldtimer traktor közreműködésével. A kipotyogó szalmán fogják megperzselni a malacot, majd megtisztítják, kibelezik és kettéhasítják.

A fél disznókat a Tájház elé fogják vinni, ahol a feldolgozás hosszú folyamatát fogják bemutatni. A kolbász töltéstől a zsír kisütésig minden feldolgozási folyamatot hagyományos módon, hagyományos eszközökkel végeznek a mészárosok. A disznóvágás bemutatók egyenként 4 óra hosszúak lesznek.

A bemutatókon látottakat szakkommentár fogja magyarázni. A bemutatók közönségét meg fogjuk majd kínálni egy kis Vasutas Szúrópálinkával.

Teljesen bejárható a Magyar Vasúttörténeti Park, annak ódon körfűtőházával, két mozdonyforgatójával és Európa legnagyobb téglából épült víztornyával a kapcsolt Víztorony Parkban. A látogatók a Disznótoros Kolbászfesztiválon élőben láthatnak majd működő gőzmozdonyt és a vállalkozó kedvűek mehetnek is egy kört az öreg gőzössel. Nem akármilyen látványossággal készül a Vasúttörténeti Park a kolbászfesztiválra! Az óriás Truman gőzös az Orient csarnokban lesz elhelyezve díszkivilágítással és itt lesz a híres NOHAB dízelmozdony is, ami belülről is megtekinthető. Sok más vasutas interaktív program is várja majd a kolbászfesztivál hétvégéjén a nosztalgiázásra vágyó közönséget: hajtányok, sínautó, lóvasút és kerti vasút.

A fesztiválra korán érdemes érkezni, hiszen egész napos kikapcsolódásról van szó. Már a reggel 9 órai nyitás előtt érdemes a bejáratok elé állni, hiszen a fesztiválra érkezve rengeteg program várja a látogatókat reggeltől kezdve.

A Disznótoros Kolbászfesztivál belépőjegy megvásárlásával 4 legyet üthetnek egy csapásra:

(1) gasztronómiai programok
(2) veteránjármű kiállítások
(3) zenei és folklór programok két színpadon
(4) Vasúttörténeti Park összes látványossága

Nappali programok:

2019. OKTÓBER 11. (P) 13:00-22:00:

 • 13:00-17:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 12:00-22:00 Víztorony Parkban + Vasútt. Parkban „kolbászvásár” és „háztáji vásár”: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, házi sör, fűszer, méz, lekvár, stb…
 • 12:00-20:00 Népművészeti vásár a Vasúttörténeti Parkban
 • 12:00-18:00 Veterán tarktor és stabil motor interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Veterán busz és teherautó kiállítás a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Kovácsműhely, kukoricadaráló, morzsoló, tökhámozó és egyéb mezőgazdasági termelőeszközök interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Csabai Kolbász kóstoltatás és régiség kiállítás a Békéscsabai Tájházban
 • 12:00-18:00 Hagyományőrző kézműves foglalkoztató a Csabai Tájház udvarán
 • 12:00-18:00 Állatsimogató a Víztorony Park karámoknál
 • 12:00-18:00 Ingyenes népi játszótér 30 játékkal a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Ingyenes légcsúszda és ugrálógvár a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Ragadozómadár élő bemutató és röptetések
 • 12:00-22:00 Vurstli a Víztorony Parkban
 • 12:00-18:00 Ingyenes arcfestés és nádsíp oktatás Vasútt. Park vasúti kocsiszínpadon
 • 12:00-22:00 Gőzmozdony kiállítás és vasútikocsi kiállítás a Vasútt. Parkban
 • 12:00-18:00 Terepasztal kiállítás a Mavoe teremben
 • 12:00-18:00 Vasútmodell kiállítás a szabadtéri postakocsiban
 • 12:00-18:00 Ingyenes játszótér a Vasútt. Parkban
 • 12:00-18:00 Vasút. Park interaktívok: kerti vasút, hajtány
 • 12:00-20:00 Oldtimer autó és motor kiállítás az Orient csarnok 14-17 vágánynál

2019. OKTÓBER 12. (SZ) 09:00-22:00:

 • 10:00-14:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Víztorony Pakban
 • 12:30-16:30 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 09:00-22:00 Víztorony Parkban + Vasútt. Parkban „kolbászvásár” és „háztáji vásár”: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, házi sör, fűszer, méz, lekvár, stb…
 • 09:00-20:00 Népművészeti vásár a Vasúttörténeti Parkban
 • 09:00-18:00 Veterán tarktor és stabil motor interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Veterán busz és teherautó kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Kovácsműhely, kukoricadaráló, morzsoló, tökhámozó és egyéb mezőgazdasági termelőeszközök interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Csabai Kolbász kóstoltatás és régiség kiállítás a Békéscsabai Tájházban
 • 09:00-18:00 Hagyományőrző kézműves foglalkoztató a Csabai Tájház udvarán
 • 09:00-18:00 Állatsimogató a Víztorony Park karámoknál
 • 09:00-18:00 Pónis lovagoltatás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Íjászkodás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Jurta és honfoglalás kori eszközök interaktív kiállítása
 • 09:00-18:00 Ingyenes népi játszótér 30 játékkal a Víztorony Parkban
 • 09:00-22:00 Vurstli a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Ingyenes arcfestés és nádsíp oktatás Vasútt. Park vasútikocsi színpadon
 • 09:00-22:00 Gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsikiállítás a Vasútt. Parkban
 • 09:00-18:00 Terepasztal kiállítás a Mavoe teremben
 • 09:00-18:00 Vasútmodell kiállítás a szabadtéri postakocsiban
 • 09:00-18:00 Ingyenes játszótér a Vasútt. Parkban
 • 09:00-20:00 Oldtimer autó és motor kiállítás az Orient csarnok 14-17. vágánynál
 • 10:00-18:00 Vasút. Park interaktívok: kerti vasút, sínautó, lóvasút (10:00-16:00), hajtány, fordítókorong, gőzmozdonyozás és NOHAB dízelmozdonyozás

2019. OKTÓBER 13. (V) 09:00-20:00:

 • 10:00-14:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Víztorony Pakban
 • 12:00-16:00 Disznóvágás és feldolgozás bemutató a Disznótoros Sátorban
 • 09:00-20:00 Víztorony Parkban + Vasútt. Parkban „kolbászvásár” és „háztáji vásár”: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, házi sör, fűszer, méz, lekvár, stb…
 • 09:00-20:00 Népművészeti vásár a Vasúttörténeti Parkban
 • 09:00-18:00 Veterán tarktor és stabil motor interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Veterán busz és teherautó kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Kovácsműhely, kukoricadaráló, morzsoló, tökhámozó és egyéb mezőgazdasági termelőeszközök interaktív kiállítás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Csabai Kolbász kóstoltatás és régiség kiállítás a Békéscsabai Tájházban
 • 09:00-18:00 Hagyományőrző kézműves foglalkoztató a Csabai Tájház udvarán
 • 09:00-18:00 Állatsimogató a Víztorony Park karámoknál
 • 09:00-18:00 Pónis lovagoltatás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Íjászkodás a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Jurta és honfoglalás kori eszközök interaktív kiállítása
 • 09:00-18:00 Ingyenes népi játszótér 30 játékkal a Víztorony Parkban
 • 09:00-20:00 Vurstli a Víztorony Parkban
 • 09:00-18:00 Vasút. Park vasútikocsi színpadon ingyenes arcfestés és nádsíp oktatás
 • 09:00-20:00 Gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsikiállítás a Vasútt. Parkban
 • 09:00-18:00 Terepasztal kiállítás a Mavoe teremben
 • 09:00-18:00 Vasútmodell kiállítás a szabadtéri postakocsiban
 • 09:00-18:00 Ingyenes játszótér a Vasútt. Parkban
 • 09:00-20:00 Oldtimer autó és motor kiállítás az Orient csarnokban
 • 10:00-18:00 Vasút. Park interaktívok: kerti vasút, sínautó, lóvasút (10:00-16:00), hajtány, fordítókorong, gőzmozdonyozás és NOHAB dízelmozdonyozás

ZENÉS PROGRAMJAINK

2019. OKTÓBER 11. (P) 13:00-22:00:

1. Disznótoros színpad

 • 14:00-16:30 Disznótoros Mulatság
 • 17:00-18:00 Vasas Néptáncegyüttes
 • 18:10-20:30 Lakodalmas mulattatók
 • 20:30-22:00 Retro DJ

2. Orient színpad

 • 13:30-16:00 Retro slágerek: DJ Barkas
 • 16:00-18:00 Bier Professoren
 • 18:00-18:30 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 18:30-20:30 Turi Lui és a tűzről pattant menyecskék
 • 20:30-21:00 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 21:00-22:00 Gipsy Kings Tribute koncert

2019. OKTÓBER 12. (SZ) 09:00-22:00:

1. Víztorony Park

 • 15:00-15:30 Aratóknak muzsikálnak

2. Disznótoros színpad

 • 12:00-12:30 Cavinton Néptánccsoport
 • 13:30-16:00 Disznótoros Mulatság
 • 16:30-17:00 Halasi citerások
 • 17:10-22:00 Kolbászfesztivál Klasszik Band

3. Orient színpad

 • 12:00-14:00 Retro slágerek
 • 14:00-14:20 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 14:20-15:00 Kolbászgyúró Néptánccsoport
 • 15:00-15:20 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 15:20-15:40 Bihari Gellért humorista
 • 15:40-16:40 Szilas Néptáncegyüttes
 • 16:40-17:00 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 17:00-19:00 Enterpix zenekar
 • 19:00-19:30 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 19:30-22:00 A La Carte Showband

2019. OKTÓBER 13. (V) 09:00-20:00:

1. Víztorony Park

 • 11:00-12:00 Disznótoros Dixiland körbemuzsikálja a parkot
 • 14:00-15:00 Marching Jazz Band

2. Disznótoros színpad

 • 13:00-14:00 Vadrózsák
 • 14:20-16:00 Disznótoros mulatság
 • 16:20-17:20 Törekvés Néptáncegyüttes
 • 17:40-20:00 Retro, Retro, Retro

3. Orient színpad

 • 12:00-14:00 Retro slágerek (DJ Barkas)
 • 14:00-14:30 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 14:30-17:00 A madarak
 • 17:00-17:20 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 17:20-18:20 Kolbászfesztivál Néptáncegyüttes
 • 18:20-18:40 Nyereményjáték kolbászkosarakért
 • 18:40-19:30 Suzy és Jolly
 • 19:30-20:00 Nyereményjáték (minden maradék nyereményt szétosztunk)

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

A budapesti kolbászfesztivál kulturált kikapcsolódást nyújt a családoknak, bőséges gasztronómia kínálatot az ínyenceknek és felhőtlen mulatozást a nosztalgiazene kedvelőknek.

Érdemes tehát mielőbb megváltani a belépőjegyet honlapunk webshopjában. Ide kattintva megvásárolhatóak a jegyek: https://kolbaszfeszt.hu/rendezveny_info.html

Természetesen a helyszínen is meg lehet majd vásárolni a belépőjegyeket mindhárom bejáratnál (belépőjegyek készpénzzel és bankkártyával is megvásárolhatóak). A jegypénztáraknál elfogadjuk a SZÉP Kártyákat és az Erzsébet Utalványokat is.

Figyelem! A fesztiválra ételt és italt nem lehet bevinni. Kérjük a látogatókat, hogy ne hozzanak magukkal piknik csomagot, sem kabát alá rejtett italt. A biztonsági szolgálat ellenőrizni fogja a beléptetésnél!

Nyitvatartás:
Péntek: 12:00-22:00
Szombat: 9:00-22:00
Vasárnap: 9:00-20:00

Weboldal: disznotoroskolbaszfesztival.hu
Jegyvásárlás: kolbaszfeszt.hu/rendezveny_info.html
 

Forrás: programturizmus.hu | kolbaszfeszt.hu

9 horrorfilm, ha a pároddal nem vagytok oda a romantikus filmekért 3. rész

Previous article

Óriáskerék Budapesten – A Budapest Eye

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Egészség