0

Volt egyszer egy fesztivál, amely éppen 50 éve vette kezdetét a Tisza egyik legszebb és legélhetőbb városában, Szegeden. Ez pedig nem más, mint a Szegedi Ifjúsági Napok, vagy csak röviden SZIN. Ebben az évben nagy szerepet kapott a fesztivál története, hiszen ha már elértünk ehhez a szép kerek évfordulóhoz, akkor miért is ne mutathatnánk be, hogyan fejlődött a SZIN évről évre.
 
És akkor kezdjük a legelején. 1968-ban járunk, amikor is Szegeden a városháza előtt egy hatalmas sikernek örvendő táncest kerül megrendezésre, amely a fesztivál kezdőpontjának tekintendő. Egészen 1989-ig a Kommunista Ifjúsági Szövetség szervezésében zajlott a mulatság, de később már nem a városháza előtt, hanem a Dugonics téren, a Tisza-parton és a múzeum előtt álltak a színpadok. Ez volt az első hazai fesztivál, ahol cenzúra nélkül játszhattak olyan bandák is, akiket máshol politikai okokból nem engedtek fellépni.

A rendszerváltás után egészen 2002-ig Szurdi Zsolt és a Rock Klub vette át a fesztivál szervezését. Eze nem kis munka volt, hiszen nagyon sokszor támogatás nélkül kellett valamit összehozni. A fesztivál helyszíne változó volt. Voltak koncertek a Dugonics téren, a Vidámparkban, a Laposon majd az utolsó évben pedig a SZEOL-stadionban.

 
2003-tól a városvezetés átvette a SZIN szervezését, és az IH Rendezvényközpontra bízták az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzését. Ma már tudjuk, hogy ha a nyár utolsó nagy buliján akarunk részt venni, akkor szednünk kell a sátorfánkat, és hurcolkodni le Szegedre a SZIN-re, hiszen minden évben ez a fesztiválszezon záróbulija. Ez azonban csak 2003 óta van így, ugyanis ekkor döntöttek úgy a szervezők, hogy a nyár közepéről átteszik a Szegedi Ifjúsági Napok időpontját nyár végére.

A fesztivál látogatottságára nem lehet panasz, hiszen tavaly például majd 90 ezren buliztak a SZIN-en négy nap alatt. Az eddigi évek során olyan sztárfellépőkkel találkozhattunk a rendezvényen, mint például a Guano Apes, a Europe, DJ Fresh, Scooter, Example, Jasmine Thompson, AronChupa vagy éppenséggel a 2017-es parádé sztárja, Naughty Boy.

Minél többen kezdenek el látogatni egy fesztivált, annál nagyobb gondot okoz a környezetszennyezés, hiszen sok ember után sok szemét keletkezik. Éppen ezért a Szegedi Ifjúsági Napok évről évre próbál valamit tenni annak érdekében, hogy környezetünket kevésbé terheljük. Olyan újításokat vezettek be, mint a re:pohár, a jégpohár, vagy a szalma szívószál, sőt a dekorációk egy részét is próbálják újrahasznosított eszközökből kivitelezni. Nem véletlen tehát, hogy a SZIN eddig egyedüli magyar fesztiválként 2009-ben megkapta a Greener Festival Awards díjat az ökotudatosság jegyében tett erőfeszítéseiért.

Nem kis fejlődésen ment tehát keresztül a Szegedi Ifjúsági Napok. Láthatjuk, hogy nagy utat tett meg a rendezvény 1968 óta. Az 50. évforduló előtti tisztelgés képpen a fesztivál egy külön kiállítást i kapott. 300 méter hosszan a Stefánia sétányon 12 tablót állítottak ki, amelyek elmesélik a fesztivál történetét az arra járó érdeklődők számára.

A kiállítás megnyitóján Botka László polgármester beszédet mondott, sőt egy nyereményjátékot is meghirdettek. A SZIN utolsó napján azok között, akik tavaly december óta jegyet vagy bérletet vásároltak illetve vásárolnak a rendezvényre, kisorsolnak egy Nissan Micra-t, amelyet egy évig használhat a nyertes, és ez idő alatt a fesztivál fedezi a kötelező szerviz költségeket, a téli-nyárigumi cserét és mindemellet még a biztosítást is.

Érdemes tehát idén is ellátogatni Szegedre, és részt venni a Szegedi Ifjúsági Napok programjain. Higgyétek el, idén is nagy buli lesz!

Biztos siker: Photoshop + Macskák + Kaja

Previous article

Hasznos és vicces kütyük kutyáknak és gazdáiknak

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.